Rotterdamse Infrastructuur Uitdaging: veel inzendingen

maandag 21 december 2015
timer 3 min
De termijn voor de inzendingen voor De Rotterdamse Infrastructuur Uitdaging is gesloten: er zijn 61 inzendingen binnengekomen. Volgens De Verkeersonderneming – de initiatiefnemer van de uitdaging – is dit aantal boven verwachting en is de variëteit van de oplossingsrichtingen opvallend. Tijdens deze uitdaging staat innoveren en investeren in de Rotterdamse infrastructuur centraal, waarbij nadrukkelijk de samenwerking met marktpartijen wordt gezocht.

Het idee is dat publieke en private partijen samen bouwen aan infrastructurele oplossingen én gezamenlijk investeren: de overheid investeert 1 publieke euro voor 1 private euro.

 

Twee stappen

De Rotterdamse Infrastructuur Uitdaging bestaat uit twee stappen:

- de vraag om een two-pager, waarin op globale wijze de opgave, de oplossing en de beoogde investerende partijen worden genoemd

- de vraag aan de inzenders van de beste 8 à 10 ideeën om hun two-pager uit te werken tot een essay, waarin dieper kan worden ingegaan op de beoogde oplossing; hiervoor is per inzender een vergoeding van € 15.000,- beschikbaar als tegemoetkoming in gemaakte kosten.

 

De essaywedstrijd is nog geen formele start van een aanbesteding. Eerst wordt gekeken of marktpartijen een bepaalde manier van samenwerken interessant vinden. Na deze marktverkenning streeft De Verkeersonderneming naar een zo efficiënt en effectief mogelijk vervolg, waarbij de organisatie nadrukkelijk zoekt naar vernieuwende vormen van samenwerking tussen marktpartijen en overheid.

 

Variëteit oplossingsrichtingen

Volgens De Verkeersonderneming is de variëteit van de oplossingsrichtingen opvallend. De 61 inzendingen zijn verdeeld over de vier voorbeeldcases van de organisatie en er is een aantal bijdragen binnengekomen over andere knelpunten.

 

De vier cases waren:

- de capaciteit van de oeververbindingen in de stad;

- de bereikbaarheid van Rotterdam The Haque Airport per openbaar vervoer;

- de overstapmogelijkheden en -voorzieningen bij de Hoekse Lijn;

- beperken van overlast door ’wildparkeren’ van vrachtwagens gekoppeld aan onnodige verkeersbewegingen in de spits.

 

Beter Benutten

Hoewel gevraagd werd naar infrastructurele oplossingen, leert een eerste schifting dat een aantal inzendingen ook interessante elementen bevat voor andere onderdelen van het Beter Benutten-programma, aldus De Verkeersonderneming.

 

Jury

De jury bestaat uit: Harry Geerlings (hoogleraar governance van duurzame mobiliteit en havenhoogleraar), Marc Verheijen (infratect bij de gemeente Rotterdam en de TU/Delft) en Aernout van der Bend (directeur van De Verkeersonderneming).

 

Bij de beoordeling van de inzendingen zal de jury vooral kijken naar de mate waarin de voorgestelde oplossing een infrastructurele component bevat, de intentie of mogelijkheden dat private partijen investeren in de totstandkoming van de voorgestelde infrastructuur (het principe van ‘euro voor een euro’) en de vormgeving van de PPS.

 

De Verkeersonderneming

In De Verkeersonderneming werken de gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, Rijkswaterstaat/I&M en het Havenbedrijf Rotterdam samen.

Innoveren en investeren in de Rotterdamse infrastructuur staat centraal in de Rotterdamse Infrastructuur Uitdaging.