Samen op zoek naar het Ei tijdens NFC
Tijd voor creatieve concepten
“Hoe ga je met de huidige bezuinigingen om met beheer en onderhoud? Om dit vraagstuk bespreekbaar te maken hebben we een aantal stellingen geponeerd”, vertelt spreker Patrick Morren van Tauw. “Goed onderhoud en beheer blijft noodzakelijk, maar het is wel tijd voor creatieve concepten.” Pieter Klumpers van de gemeente Helmond vult aan: “Om dit te bewerkstelligen moeten we toewerken naar een stuk co-creatie én bewustwording bij de politiek wat het effect van de aanleg van mooie fietspaden op het beheer en onderhoud heeft. Laatste geld immers voor de hele levenscyclus. Deze kosten zijn uiteindelijk vele malen hoger dan de aanleg.”
Behoefte fietser voorop
Morren merkt uit de reacties in de zaal dat gemeenten hier op geheel eigen wijze mee omgaan. “Zo wordt er nagedacht over het feit dat forensfietsers andere eisen aan de infrastructuur stellen dan recreanten. Belangrijkste vraag is wat de behoefte van de fietser is en hoe we dit moeten faciliteren.” Klumpers merkt tevreden op dat de sessie er aan heeft bijgedragen dat er een en ander in beweging is gezet en dat er over wordt nagedacht, ondanks dat het vraagstuk voors en tegens heeft.
Twee cases
Patrick Morren schetste kort de situatie van een landelijke gemeente waar ongeveer 80% van de fietspaden in het buitengebied ligt. Pieter Klumpers vertelde vervolgens over ‘zijn’ gemeente, waar bijna alle fietsinfrastructuur binnenstedelijk is en de fietser een grote rol speelt. Zijn er overeenkomsten tussen de cases? Absoluut. Beiden zouden meer geld willen hebben dan beschikbaar is en beide gemeenten stimuleren het fietsgebruik. Verder zijn er vooral veel verschillende invalshoeken te benoemen. Denk aan het recreatieve fietsen in de landelijke gebieden en het woon-werk fietsverkeer in de stad.