Slimme fiets vraagt om groene golf

donderdag 9 maart 2017
timer 2 min
De gemeente Ede komt met een C-ITS-toepassing voor de fiets: de Connected Bike. Deze 'verbonden' fiets biedt allerlei nieuwe mobiliteitsmogelijkheden. Zo wil de gemeente verkennen of fietsers door dit apparaatje eerder groen krijgen bij een verkeerslicht of dat het groen langer wordt aangehouden. Deze pilot wordt gezien als een goede basis voor vervolgtoepassingen.

De gemeente Ede wil een proeftuin zijn voor duurzame mobiliteitsconcepten. Het zelfrijdende voertuig Ede-Wageningen, de We-pod en het slimme fietspad dat wordt verwarmd met restwarmte van het warmtenet zijn daar al voorbeelden van. De nieuwste proefinnovatie is nu de connected bike.


Naast een groene golf voor fietsers wordt aan meerdere toepassingen gedacht van de ‘connected’ fiets, zoals alarmering bij diefstal, een applicatie voor fietsstallingen en waarschuwing voor gevaarlijke situaties.

Testcriteria

Deze pilot is bedoeld om de werking van de oplossing te testen en ervaring op te doen. Belangrijke testcriteria zijn robuustheid van de techniek, datakosten, de ‘juistheid’ van groenaanvragen en de gebruikersacceptatie. Daarnaast hoopt de gemeente inzicht te krijgen in vertragingen per fiets, voortbordurend op de fietstelweek.

Fiets in plaats van smartphone

Het is technisch al mogelijk om met een smartphone een groen-aanvraag te doen vanaf een rijdende fiets. Uit veiligheidsoverwegingen wil Ede dit niet stimuleren. Daarom kijkt de gemeente naar een oplossing op de fiets.

Markt

De gemeente biedt verschillende marktpartijen de ruimte om de techniek te testen die de communicatie tussen fiets en verkeerslicht mogelijk moet maken. Het is de bedoeling dat de fietser een signaal terugkrijgt dat de verkeerslichten de fietser hebben herkend (communicatie).

Uitvraag

Binnenkort start een uitvraag aan de markt om een aanbieding te doen voor de ontwikkeling van het systeem, waarop verschillende technieken kunnen aansluiten tijdens de pilot.

Tour de Force

Voor het project is subsidie gekregen van de provincie Gelderland. Om dit project en andere fietsprojecten te realiseren, werken de gemeente Ede en de provincie samen met partijen in de markt die de fiets een warm hart toedragen. Ook is er een relatie met de ICT-ploeg van Tour de Force. De gemeente wil de pilotbevindingen inbrengen in deze ploeg. Wethouder Leon Meijer, van verkeer en duurzaamheid, verwacht dat dit project “een bijdrage levert aan een nog beter fietsklimaat voor de bewoners”.