Studenten maken plantenauto

maandag 16 januari 2017
timer 2 min
Studenten van TU Eindhoven hebben een elektrische auto ontwikkeld, die gebouwd is van planten. Daarmee haalt de auto CO2 uit de lucht, voordat deze gebouwd is. De studenten willen de auto, Lina genaamd, deze zomer presenteren.

Deze auto is gemaakt van biocomposiet. De structuur van dit materiaal lijkt op koolstofvezel, maar bestaat voor 90 procent uit biologische grondstoffen. Dit composiet bestaat vooral uit vlas: een plant met lange, stugge vezels waarvan de toepassingen ver reiken. Dit wordt om de chassis van de auto verwerkt.

Reduceren tijdens het produceren

In de huidige autobouw wordt het chassis van carbon of aluminium gemaakt, omdat dit een licht en sterk materiaal is. Het productieproces daarvan is echter niet duurzaam. Door bewust om te gaan met materialen tijdens het productieproces, wordt er minder energie verbruikt. ‘Reduceren tijdens het produceren’ noemen de studenten dit. Bovendien zet de vlas tijdens de groei, CO2 om in zuurstof.

 

Door het toepassen van de contactloze communicatietechnologie NFC (Near Field Communication), kan de auto de gebruiker herkennen aan een gebruikerspas, een persoonlijk pas waarop bijvoorbeeld gereden kilometers en energieverbruik worden bijgehouden. Dit is volgens de studenten bijvoorbeeld handig bij carsharing, waarbij de auto van gebruiker op gebruiker wordt doorgegeven.