Tunnelontwerp wint "Tender A65"

vrijdag 29 januari 2010
timer 2 min
Tunnelontwerp wint 'Tender A65' Met een tunnel kan de provinciale weg N65 van Den Bosch naar Tilburg worden omgebouwd tot de snelweg A65. Dat blijkt uit het winnende ontwerp van de fictieve tender die Heijmans uitschreef. De tender vormt een onderdeel van het lesprogramma dat vierdejaars studenten civiele techniek van Avans Hogeschool Tilburg volgen.
Tunnelontwerp wint 'Tender A65'

De studenten kozen om tijdens de eerste helft van hun afstudeerjaar te werken aan een real life case. Rijkswaterstaat wil in werkelijkheid een verkennende studie laten uitvoeren naar het ombouwen van de N65.

Opdracht


Vijf studenten die aan de tender deelnamen gingen in twee concurrerende teams van start. Vraag van de opdrachtgever: maak een aanbieding voor ontwerp en uitvoering van het tracé A65, inclusief drie kruispunten. De aanbieding moest bestaan uit een aanbiedingssom, ontwerp (VO), uitvoeringsverantwoording en planning. De beoordeling vond plaats op basis van EMVI criteria en prijs. Met de EMVI  (economisch meest voordelige inschrijving) score kon maximaal 25% van de laagste inschrijving als fictieve korting worden behaald. De studenten werden ondersteund door Avans en medewerkers van Beton- en Waterbouw en het ingenieursbureau Techniek en Mobiliteit van Heijmans.

Ontwerpen en beoordeling

\"overzichttekening.jpg\"
Het winnende team InfrA65 stelt ter hoogte van Vught een tunnelbak voor, waarbij het lokale stadsverkeer over het gesloten noordelijke gedeelte van de tunnelconstructie rijdt. Het concurrerende team Kuijpers Timmer ontwerpt de A65 op maaiveld niveau met een gedeeltelijk verhoogde ligging bij Vught, waarbij aanvullende geluidsvriendelijke maatregelen zijn getroffen. De uiteindelijke aanbiedingen werden beoordeeld door een deskundige jury, bestaande uit Willem Kraanen, wethouder in de gemeente Vught, Henk Windau, projectmanager van Rijkswaterstaat en Eric van den Broek, directeur van Breijn.

Onderwijsprogramma


Het is de eerste keer in Nederland dat een onderwijsprogramma van een Technische Hogeschool gezamenlijk met een bouwonderneming wordt ingevuld. Dit jaar deden vijf van de zestien studenten mee die in Tilburg de studierichting Civiele Techniek volgen en de belangstelling groeit. Tijdens de presentaties gaven meerdere derdejaars studenten aan volgend jaar ook de Minor te willen volgen.

Bekijk hier de ontwerpen.