Vijf miljoen euro voor slimme laadpalen

maandag 2 september 2019
timer 3 min
Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) stelt vijf miljoen euro beschikbaar voor gemeenten om te investeren in de aanleg van slimme laadpalen.

Met het geld kunnen 21 gemeenten laadpleinen aanleggen met in totaal 472 slimme laadpalen. "Elektrisch rijden wordt het nieuwe normaal. Ik wil daarom niet alleen meer laadpalen, maar ook slimmere. Deze laadpalen zijn de toekomst. Ze ontlasten het stroomnet, benutten groene stroom beter en maken het laden van je auto nog voordeliger. Daarom wil ik de aanleg ervan versnellen. Het laden van je elektrische auto moet net zo makkelijk worden als het laden van je mobiele telefoon.", aldus Van Veldhoven.

Slimme laadpalen

Slimme laadpalen kunnen niet alleen de gevraagde stroom leveren om een elektrische auto op te laden, maar zijn bijvoorbeeld ook geschikt om energie uit de accu van de auto terug te winnen, 'vehicle to grid', en kunnen rekening houden met de totale energiebehoefte op het net om zo een stabieler energienetwerk te realiseren. De aan de slimme laadpaal gekoppelde auto kan als buffer fungeren. Duurzaam opgewekte stroom kan zo worden opgeslagen in de auto, om op een ander moment weer onttroken te worden. Ook kan de laadpaal bijvoorbeeld in daluren meer stroom leveren en in piekuren juist minder. Om te voorkomen dat elektrische auto’s onverwacht leeg zijn na het ontladen, stelt het voertuig een deel van de accucapaciteit beschikbaar teruglevering aan het elektriciteitsnet. De eigenaar geeft hier toestemming voor en bepaalt zelf hoeveel elektriciteit  van de auto gebruikt mag worden.

Nieuwe toepassingen voor de consument

Gemeenten kunnen de subsidie gebruiken om nieuwe laadpleinen aan te leggen met nieuwe toepassingen voor de consument, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om geld terug te verdienen met hun elektrische auto door stroom aan het net beschikbaar te stellen. Automobilisten die stroom ter beschikking stellen op momenten wanneer er veel vraag is, ontvangen daarvoor een beloning. 

Gemeenten

Met de subsidie kunnen 21 gemeenten aan de slag met nieuwe laadpleinen. Éen daarvan is de gemeente Utrecht, waar 20 nieuwe pleinen moeten verschijnen. 

In de gemeente Utrecht verschijnen in totaal 20 nieuwe pleinen. Wethouder Victor Everhardt (Milieu en Emissieloos vervoer): “Naar schatting rijden er in Utrecht 12.000 elektrische auto's rond in 2020. Om deze auto's allemaal te kunnen laden zijn er ongeveer 1600 laadpunten nodig. De laadpleinen zijn dus essentieel om de groei in de vraag naar laadpunten de komende jaren aan te kunnen. Daarnaast zijn de laadpalen die op deze pleinen komen te staan geschikt om lokale duurzaam opgewekte stroom in deelauto's op te slaan en later terug te geven aan het elektriciteitsnet. Daarmee leveren deze laadpleinen een belangrijke bijdrage aan de energietransitie.”