Vlaamse automobielvereniging VAB - "geef rechts geen voorrang"
Veel gemeenten in Vlaanderen plaatsen stopborden en voorangsborden. In Lede (bij Aalst) plaatsen de wegenwerkers in de komende weken 300 voorrangsborden bij34 kruispunten om er de voorrang van rechts te verbannen. Uniform, duidelijk en veilig, zegt het gemeentebestuur. Lede volgt daarmee het voorbeeld van gemeenten als Lubbeek, Gooik, Wervik, Tielt-Winge, Bekkevoort, Linter, Geel en Dilbeek. In Geel is nu een betere doorstroming en in Dilbeek is het aantal ongevallen afgenomen.
Glabbeek
In het Vlaams-Brabantse Glabbeek is sinds december 2017 zelfs geen enkel kruispunt meer je voorrang krijgt als je van rechts komt. "Dankzij die ingreep is het aantal ongevallen herleid tot bijna nul", zegt burgemeester Peter Reekmans (LDD). "In de eerste helft van 2017 waren 18 van de 22 ongevallen op onze lokale wegen te wijten aan de voorrang van rechts. In de eerste helft van 2018 gebeurden er nog maar 9 ongevallen, waarvan 2 omdat er iemand te ver uit een zijstraat kwam."
Tweeënveertig keer per dag
Op kruispunten met voorrang van rechts botsen de Belgen dagelijks gemiddeld tweeënveertig keer tegen elkaar, bijna 5 procent van het totale aantal schadegevallen bij de verzekeraars, berekende koepel Assuralia. "We moeten de voorrang van rechts op zo veel mogelijk kruispunten schrappen", zegt Maarten Matienko van mobiliteitsclub VAB. "Het is een verouderd principe en het doet meer kwaad dan goed. De regel is zeker voor jongeren moeilijk om te interpreteren. En het is lastig voor wie even verstrooid is, wat door de smartphone helaas vaker gebeurt. Bovendien misbruiken sommige gemeenten het als snelheidsremmer."
Lees hier het artikel uit de Standaard