Zonnewegdek wordt living lab voor zwaar verkeer

donderdag 15 februari 2018
timer 2 min
De provincie Noord-Holland gaat een pilot met het zonnewegdek SolaRoad voor zwaar verkeer houden, nadat het eerder als fietspad werd getest. Gedeputeerde Staten stemde in met een investering van 2,7 miljoen euro voor de pilot, onderzoek en doorontwikkeling. De pilot start op korte termijn.

In de SolaRoad worden zonnecellen in het wegdek geplaatst, die zonlicht omzetten in elektriciteit: zo wordt het wegdek één groot zonnepaneel. In deze pilot wordt onderzocht hoe het de zonnepanelen zich houden onder zwaar verkeer en wat dat betekent voor het dagelijks beheer en onderhoud van de weg.

Living Lab

Wanneer de pilot start is nog niet precies bekend. “We zoeken eerst een geschikte testlocatie in de gemeente Haarlemmermeer, vertelt provinciewoordvoerder Fabian Paardekooper. De testlocatie wordt ingericht op een openbare weg, waardoor het als ‘living lab’ fungeert. Het testvak wordt gefaseerd ingericht, waarbij ook gewerkt wordt met verschillende materialen.

SolaRoad Kit

De eerste SolaRoad werd geopend in 2014: een stuk fietspad naast de N203 in Krommenie. Het concept werd gedurende drie jaar doorontwikkeld en de pilot werd in 2017 succesvol afgerond.


Vervolgens ontwikkelde de provincie een SolaRoad Kit: een pakket bestaande uit vier betonelementen van in totaal 10 m2 aan wegdek met zonnecellen. Zo kunnen ook andere overheden en bedrijven met SolaRoad aan de slag. In april 2017 werd de Kit in Groningen in gebruik genomen, waarna ook Californië en Frankrijk interesse toonden.


Lees ook: Frankrijk experimenteert met zonneweg

Het zonnefietspad bij Krommenie werd gedurende drie jaar getest en doorontwikkeld.