Speerpuntloze verkeersveiligheid
Door Adriaan Walraad
Speerpuntloze verkeersveiligheid, zo zou je kunnen noemen. Een gedachte-experiment waarin ik u graag meeneem.
Speerpuntloze verkeersveiligheid is namelijk de enige consequente uitwerking van de actuele beleidsformuleringen. Volgens het regeerakkoord is verkeersveiligheid is een nationale prioriteit. Verkeersveiligheid moet overal en altijd gewaarborgd zijn - voor alles en iedereen. En de nieuwe doelstelling voor verkeersveiligheid luidt: nul slachtoffers. Elk slachtoffer is er één teveel.
Doen (1): Wat is de consequentie van de speerpuntloze verkeersveiligheid? We stellen niet langer prioriteiten. We willen de nul , en wel met prioriteit. Veilig - of zo veilig als mogelijk - dat is de enige norm. Geld mag daarbij geen belemmering zijn.
Doen (2): Omgekeerd, als onveiligheid geen speerpunt is, dan wil dat niet zeggen dat er geen probleem is. Speerpuntloze veiligheid is een prima reden om het probleem van eenzijdige ongevallen met fietsers en voetgangers voortvarend ter hand te nemen. Onvolkomen politieregistratie van ongevallen verhulde deze grote groep slachtoffers lange tijd, maar ziekenhuisregistratie maakt het probleem van eenzijdige ongevallen in de volle omvang duidelijk.
Doen (3): Een derde consequentie, denkend vanuit speerpuntloze verkeersveiligheid, is dat we niet gaan praten, maar dat we gaan doen: aan het werk gaan om de verkeersveiligheid te verbeteren. Goed onderbouwd en met ‘state of the art’ kennis. De grote winsten boeken, het achterstallige inhalen en tegelijk ook overal de puntjes op de i zetten.
Kauw eens op de gedachte van speerpuntloze verkeersveiligheid tijdens vakantie. En bespreek uw nieuwe speerpunt eens met uw bestuurder na de vakantie.