Meldman richt zich specifiek op parkeren. “Dat hoort ook bij Monit; slim, kosten efficiënt en praktisch bruikbare oplossingen voor onze klanten bieden. Met Meldman dekken wij voor APCOA het hele Duitstalige gebied af.” Bijzonder aan de dienstverlening door Monit is ook de licentiestructuur. “Vaak moeten klanten per gebruiker een licentie afnemen, wat het allemaal ingewikkeld maakt, zeker als je ook veel parttimers in dienst hebt. Wij zeggen juist: maak net zoveel gebruikers aan als er zijn. Je wilt niet dat meerdere mensen onder één naam werken, puur om kosten te besparen. Je wil weten wie wat en wanneer gemeld heeft en dat is in de tool ingebouwd. Ons prijsmodel is niet gebaseerd op het aantal gebruikers, maar op het aantal locaties. Dat werkt heel goed.”
“De tool is eenvoudig in gebruik, daardoor slaat het aan bij onze klanten en hun werknemers. Met een uurtje uitleg kan iedereen het gebruiken. In de praktijk worden de meldingen veel met de telefoon gedaan, online. Het handige daarvan is dat dat overal kan, je bent niet meer aan meldkamers gebonden.”
Tickets laten aanmaken door de medewerkers van de meldkamer heeft voordelen in vergelijking met sommige andere systemen. Niet iedereen kan zomaar iets inboeken, en meldingen worden eenduidig geregistreerd. “Dat ondervangen we in Meldman door de structuur van de apparaten van tevoren vast te leggen. Alleen de gebruikers die daar de juiste rechten voor hebben kunnen nieuwe apparaten registeren in het systeem. Als nu vervolgens een gebruiker een ticket wil aanmaken, wordt uit een menu eerst het apparaat gekozen, en daarna in een bijpassend menu de storing. Op die manier is het altijd duidelijk waar de melding nou precies om gaat, in tegenstelling tot wanneer je mensen zelf iets laat omschrijven.”
“Tickets kunnen ook eenvoudig aangemaakt worden uit andere systemen via een API”. Als voorbeeld noemt Bos het parking facility management systeem “Foresight” van TKH.
De Meldman draait inmiddels 8 jaar in de praktijk en heeft ook in Nederland een aantal grote gebruikers. “ParkeerSevice, die de Meldman voor 15 gemeentes gebruikt, is al ruim twee jaar een zeer tevreden klant”.
Ondersteuning door Monit
“We leveren uiteraard ondersteuning aan onze klanten, binnen 24 uur, ook al zijn we een relatief kleine organisatie. We hebben een uptime van bijna honderd procent en er gaan letterlijk weken voorbij dat alles gewoon draait en er geen ondersteuning gevraagd wordt. We gaan ook wel prat op de beveiliging en betrouwbaarheid van Meldman, alles moet gewoon werken – en doet dat dan ook”, aldus Bos.
Voorop met data
Loopt Nederland dan zo ver voor op het gebied van (parkeer)data dat we onze kennis kunnen gebruiken in het buitenland? “Je ziet op internationale bijeenkomsten dat wij daar wel in voorlopen”, stelt Bos. “Dat komt omdat we daar meer focus in hebben. We hebben bijvoorbeeld initiatieven als het SHPV, en de NPR. We hebben gewoon een ontzettend goede data-infrastructuur, dat heeft erg geholpen. Dankzij die infrastructuur is het mogelijk om data te combineren, nieuwe inzichten op te doen en diensten aan te bieden, dat biedt allerlei kansen. Daar zit ook een enorme ontwikkeling in, die hangt samen met het volwassen worden van de markt.”
Bos noemt de verschillen met landen als Italië en Duitsland. “Daar is data nog heel lokaal georganiseerd. Zodra ze kansen zien om dat beter, meer centraal, te regelen, zijn ze ook wel geïnteresseerd. Nu gebruikt men vaak nog Excel-sheets en veel handwerk om de boel bij te houden.”
Laten zien wat we in huis hebben
Hoe kan Nederland, met Monit voorop, andere landen helpen? “Door te laten zien wat we in huis hebben, door de mogelijkheden aan onze Europese contacten te demonstreren. Het SHPV maakt bijvoorbeeld de inzet van scanauto’s veel eenvoudiger dan wanneer je per gemeente zou moeten inhaken op de parkeerdatabase. In het buitenland moet je alles nog lokaal regelen, dat maakt het veel ingewikkelder. In Engeland is men nu wel bezig een soort parkeerhuis op te zetten, maar verder bestaat dat in de ons omringende landen echt nauwelijks.”
Monit zet zich ook in om verbeteringen die in de ene gemeente ingezet worden, door te voeren voor alle klanten. “We spreiden de capaciteit en de kosten over meerdere gemeentes, dat maakt het efficiënt. Als er iets gemaakt wordt voor de ene gemeente, komt dat voor álle klanten beschikbaar.”
Internationaal avontuur
Het internationale avontuur smaakt naar meer. “Het bevalt verbazingwekkend goed”, vertelt Bos. “We zijn welgeteld één dag in Stuttgart geweest om training te geven aan de key users, en die hebben weer de ruim 250 andere gebruikers getraind door heel Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Dat was vooraf ook de afspraak en dat beviel alle partijen wonderwel goed. Het is ook zeer plezierig werken met onze Duitse klanten; we ervaren eigenlijk geen cultuurbarrières.”