80 procent Nederlandse gemeenten verhoogden tarief straatparkeren
In gemeente Assen steeg het maximumtarief voor straatparkeren in het centrum het hardst, met maar liefst 60 procent. Ook in Haarlem, Zaanstad en Rotterdam steeg het tarief sterk: met 53, 34 en 33 procent. Amsterdam is traditioneel de gemeente met de hoogste tarieven: daar betaalt men voor een uur parkeren gemiddeld maximaal 5 euro. Andere dure steden zijn Utrecht (4,63 euro), Haarlem (4,20 euro) en Rotterdam (4,00 euro).
Reactie gemeente Assen
In de Asser Courant laat gemeente Assen weten afstand te doen van het onderzoek. Zo blijft de halvering van het maximumtarief voor parkeergarages in het onderzoek buiten beschouwing. "Er wordt door de branchevereniging een eenzijdig beeld neergezet, dat geen recht doet aan de feiten", aldus de gemeente.
Onverantwoord
Dolf Kloosterziel, secretaris Lokale Belangenbehartiging van Detailhandel Nederland, noemt het onverantwoord dat de parkeertarieven zo hard stijgen. “Goed parkeerbeleid is het visitekaartje van de stad. Het is daarom onbegrijpelijk dat de parkeertarieven elk jaar weer door gemeenten worden verhoogd. Assen kent bijvoorbeeld een torenhoge winkelleegstand. Het is dan ook schandalig dat juist deze gemeente besloot de parkeertarieven ongenadig te verhogen’”
Alternatieven
Detailhandel Nederland roept gemeenten op om te kijken naar alternatieven. De invoer van blauwe zones of parkeren tegen lager tarief kunnen tot de opties behoren. Zo werd betaald parkeren begin april in Raalte afgeschaft, om meer winkelend publiek naar het centrum te trekken.
Lees ook: Blauwe zone en gratis parkeren in Raalte
Oproep
Detailhandel Nederland roept lokale politici op om het parkeerbeleid stevig tegen het licht te houden en te onderzoeken of parkeertarieven verlaagd, afgeschaft of vervangen kunnen worden. Gemeenten behandelen dit najaar namelijk de begroting voor volgend jaar.
Lees ook:Discussie betaald parkeren nog vol nuances
Het onderzoek van Detailhandel Nederland is hier te downloaden.