Aanbestedingen: functioneel specificeren
“De klacht is eigenlijk universeel”, zegt Carla Schutte, voormalig manager Inkoop bij de Belastingdienst, “niet alle leveranciers zijn happy met de manier waarop wordt aanbesteed.” De aanbestedingsregels worden vanuit Europa opgelegd en zijn er op gericht dat de markt gelijkwaardig behandeld wordt en iedereen een kans krijgt. “Daardoor is de procedure niet altijd even efficiënt”, weet Schutte. Ze erkent dat aanbesteden een geformaliseerde procedure is die veel administratieve rompslomp met zich meebrengt.
Toch is het voor kleinere MKB’ers niet altijd haalbaar aan alle administratieve vereisten te voldoen. Schutte: “Ik weet dat het ministerie van Economische Zaken zich er voor inzet die administratieve last te verlagen. De nieuwe regels hieromtrent zijn van kracht geworden via de Aanbestedingswet van 1 april 2013.” Ze vervolgt: “Maar er is ook een andere kant. De opdrachten zijn groot en waardevol en moeten worden volbracht zoals afgesproken. De continuïteit van de inkopende dienst mag niet in gevaar worden gebracht.” Wat zoveel inhoudt als dat een kleine MKB’er veelal de klus niet alleen kan klaren. Een consortium vormen is een goede manier voor een kleiner bedrijf om toch mee te dingen naar een grotere klus.
Prestatie-inkoop
Schutte: “Ik zie een verandering optreden in hoe men de aanbestedingen weergeeft. We gaan steeds meer toe naar het functioneel specificeren: de prestatie-inkoop (best value procurement) is een methode om de meest deskundige leverancier te selecteren, die zijn deskundigheid kan inzetten om tot de beste oplossing te komen. Zodoende kan de leverancier meer nieuwe toepassingen en producten aanbieden dan voorheen, toen alles tot op het laatste cijfer achter de komma werd beschreven.” Want juist dat volledige beschrijven van een product, in plaats van de uiteindelijk functies die het moet hebben, leidde tot vreemde ratraces waarbij tot op de letter werd bekeken wie gelijk had en of alles conform afspraak was verlopen. “Maar het is niet het tovermiddel voor alle aanbestedingen”, nuanceert Schutte. “Commodity’s, waarvan je weet wat je wilt hebben en hoeveel, worden uiteraard tegen de laagste prijs afgenomen”.