Aanbestedingen OV uitgesteld
donderdag 3 februari 2011
2 min
De verplichte aanbesteding van het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt een jaar uitgesteld. Dat heeft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz laten weten.
Openbaar aanbesteden
De bewindsvrouw was van plan om de steden te verplichten vanaf 1 januari volgend jaar het OV openbaar aan te besteden. Nu laten de gemeentelijke vervoersbedrijven GVB, RET en HTM nog de trams, bussen en metro's rijden in deze steden. In de vierde grote stad Utrecht wordt het openbaar vervoer al wel openbaar aanbesteed. Het kabinet vindt dat andere vervoerders ook mee moeten kunnen dingen. Dat kan leiden tot efficiencywinsten en beter en moderner OV, zonder dat dit ten koste gaat van de klanttevredenheid. \"Ik wil dat de klant een goed openbaar vervoer heeft. Aanbesteding moet niet leiden tot verslechtering, maar moet juist meer kwaliteit en kansen opleveren.\"
Ultimatum geëist
Wel moeten de stadsregio's tijd krijgen om zich goed voor te bereiden op een zorgvuldige aanbestedingsprocedure. Daarom krijgen zij een jaar langer de tijd. De verplichte aanbesteding moet de schatkist overigens 120 miljoen euro opleveren. Van uitstel komt in dit geval daarom zeker geen afstel, benadrukt een woordvoerder van de minister. Abvakabo FNV is niet tevreden met het uitstel en stelt Schultz woensdag een ultimatum. De bond eist dat de minister helemaal afziet van de verplichte aanbesteding in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Komt zij niet voor volgende week woensdag tegemoet aan de eisen van de bonden, dan volgen acties op 14, 15 en 16 februari.
Verbijsterd
Bondsbestuurder Eric Vermeulen is verbijsterd dat de minister nog steeds denkt dat aanbesteden een besparing van 120 miljoen euro opbrengt. De berekeningen dateren volgens hem uit 2005 en sinds die tijd hebben GVB, RET en HTM alles in het werk gesteld om 'marktconform' te werken.Vermeulen verwacht dat als Schultz de verplichte aanbesteding doorzet en de bezuinigingen inboekt het stadsvervoer in de grote steden binnen afzienbare termijn met 35 tot 40 procent worden verminderd. Ook investeringen in de veiligheid van passagiers en medewerkers zouden gevaar lopen. Amsterdam heeft dinsdag al aangegeven dat er fors wordt gesneden op het openbaar vervoer.
Bron: Novum
Terug naar overzicht nieuws >>>