Amsterdam wil naheffingsaanslag verhogen
Het tarief van de naheffingsaanslag verschilt per gemeente. Het wettelijk plafond ligt op 62 euro, maar sommige gemeenten rekenen met name de kosten door die gepaard gaan met de handhavingsoperatie en de inning, terwijl anderen alle kosten meerekenen die te maken hebben met betaald parkeren (dus ook de beleidsorganisatie). In Amsterdam is de hoogte van de aanslag relatief laag.
In de loop der jaren is de naheffingsaanslag in Amsterdam steeds goedkoper geworden, omdat de gemeente steeds digitaler en efficiënter is gaan werken. Daardoor werd de naheffingsaanslag bijna goedkoper dan een dagkaart en daalde de betalingsbereidheid van parkeerders.
Lees ook: Wettelijk kader remt parkeerinnovatie
Daarom wil de gemeente in 2018 ook kosten voor voor parkeerautomaten en het vergunningensysteem meenemen. Door deze maatregel valt niet-betalen voor parkeerders weer duurder uit en groeit de betalingsbereidheid weer. Deskundigen hebben voor de gemeente onderzocht hoe dit binnen het wettelijk kader geregeld kan worden.
Overige tarieven
Het tarief van de wielklem daalt van 192 naar 190 euro. Het tarief voor wegslepen blijft 373 euro. Ook deze tariefswijzigingen staan in de Verordening Parkeerbelastingen.