Amsterdams parkeervergunningensysteem mislukt

donderdag 8 februari 2018
timer 2 min
De gemeente Amsterdam moet het voorlopig stellen zonder nieuw parkeervergunningsysteem. Daarmee lijkt de grootste aanbesteding op het gebied van parkeerhandhaving van Nederland die twee jaar geleden van start ging, deels mislukt. De gemeente onderzoekt de gevolgen nu.

In juli 2015 werd bekend dat het Franse Egis (in Nederland ook wel bekend als EPS) de parkeerhandhaving en de daarachterliggende dienstverlening per 1 januari 2016 over zou nemen van Cition. Cition maakte voor de vergunningen gebruik van een systeem van Parkmobile, dat inmiddels behoorlijk verouderd is. Voor een nieuw systeem nam Egis Sigmax uit Enschede in de arm.

 

Het lukte Sigmax en Egis echter niet op het systeem te leveren. “Daarop hebben wij de samenwerking beëindigd”, aldus Peter Tinselboer, CEO bij Egis. Het bedrijf kijkt nu naar andere opties, al is het nu nog te vroeg om te zeggen welke dat zijn.

Oude Amsterdamse parkeervergunningensysteem

Dit is niet zonder gevolgen: voorlopig draait het oude digitale vergunningsysteem nog altijd, 'maar dit wel een behoorlijk basissysteem', aldus een woordvoerster van de gemeente Amsterdam. “Iedereen die dat wil kan gewoon een vergunning aanvragen, net als altijd het geval was”, aldus Tinselboer. “Alleen innovatieve oplossingen, zoals een webportal waarop burgers zelf kunnen inloggen, laten nog even op zich wachten.” Tinselboer benadrukt de complexiteit van het systeem. “Er zijn zo’n 30 verschillende type en 160.000 vergunningen per jaar. Dat zie je nergens anders in Nederland.”

Innovaties vergunningensysteem

De beloofde innovatie in het Amsterdamse parkeervergunningssteem blijft dus vooralsnog uit; reden voor de gemeente Amsterdam om Egis een boete op te leggen. Over de hoogte van de boete laten de partijen zich niet uit. Bovendien kijkt de gemeente welke gevolgen het niet nakomen van de belofte heeft voor de overeenkomst. Aan de tender in aanloop naar de gunning deden destijds vijf partijen mee.

 

De gemeente Amsterdam laat weten dat het gesprek met Egis nog loopt en dat andere innovaties, onder andere op het vlak van de handhaving en de processen rondom het opleggen en afwikkelen van naheffingsaanslagen wel succesvol zijn doorgevoerd.

 

Sigmax en Egis laten in een gezamenlijk statement weten: "EPS en Sigmax hebben in gezamenlijk overleg de samenwerking beëindigd en zijn nog in overleg hoe het project zal worden afgewikkeld."