Het belang van communicatie en sociaal verantwoord incasseren bij naheffen parkeerbelasting

maandag 14 oktober 2024

Foto: Shutterstock

Steeds meer gemeenten kiezen voor betaald parkeren of stellen C01-zones (gebieden met beperkingen voor gemotoriseerd verkeer), zero-emissiezones en autoluwe gebieden in om de leefbaarheid en veiligheid te verbeteren. Om de handhaving hiervan soepel te laten verlopen is communicatie en het toepassen van de menselijke maat van groot belang. Dat stelt Joan van Yperen, directeur operationeel en sales bij Tobias Fiscaal.

Tobias Fiscaal houdt zich al bijna 25 jaar bezig met het invorderen van naheffingsaanslagen parkeerbelasting. Sinds die tijd is er veel veranderd, vertelt Van Yperen: “Destijds waren er parkeerwachters die eerst een periode een waarschuwing onder de ruitenwissers deden en in een later stadium een bon uitschreven. Daarbij ging het ‘alleen’ om betaald parkeren, van CO1-zones, zero-emissiezones en autoluwe gebieden was nog geen sprake. Inmiddels is de wereld veranderd: de parkeerwachters hebben plaats gemaakt voor camera’s en scanauto’s. Mensen zijn zich daardoor veel minder bewust dat ze een overtreding begaan en realiseren zich dat pas als ze een waarschuwingsbrief of naheffingsaanslag ontvangen.”

Communicatie

Daarom wijst Tobias Fiscaal de gemeenten op het belang van communicatie. “Dat moet gebeuren via alle beschikbare media. Daarnaast is het goed om niet één bord te plaatsen om aan te geven dat er een bepaald regiem geldt, maar om ook een aantal herhalingsborden te plaatsen. Bovendien is een overgangsperiode van enkele maanden belangrijk, je moet niet van de ene op de andere dag gaan bekeuren.”

In die overgangsperiode verstuurt Tobias Fiscaal in opdracht van gemeenten waarschuwingsbrieven waarin op het gewijzigde regiem wordt gewezen. 

Verantwoord incasseren

Wanneer Tobias Fiscaal tot inning van de naheffingsaanslag overgaat, stelt het bedrijf zich coulant op. “Het toepassen van de menselijke maat en proberen te voorkomen van oplopende schulden is belangrijk. Daarom kan iedereen bij ons uitstel van betaling of een betalingsregeling krijgen. Dat is ook in het belang van de gemeenten. We zorgen ervoor dat zij hiermee het volledige bedrag van de naheffing ontvangen. Als iemand daarentegen in de schuldsanering terechtkomt, zijn er meerdere schuldeisers en moet de gemeente waarschijnlijk genoegen nemen met slechts een deel van het bedrag. We zorgen kortom voor een passende oplossing voor beide partijen.” 

Toekomst

Van Yperen verwacht dat in de toekomst een parkeerapp in combinatie met de informatie uit de intelligente auto over een bepaald parkeerregiem ervoor gaan zorgen dat betalen voor de consument steeds gemakkelijker wordt. Ze verwacht niet dat Tobias Fiscaal daardoor overbodig zal worden: “Er zullen altijd nieuwe uitdagingen zijn.”