Pop-upverkeersvoorspelling vanaf nu beschikbaar

vrijdag 12 juli 2024

Foto: Shutterstock

PTV Flows is een nieuwe SaaS (software-as-a-service) die verkeersstromen in kaart brengt en voorspelt. De gebruiker kan zelf het gewenste netwerk kiezen, en binnen één uur kan de applicatie verkeer real time gaan monitoren en voorspellen. Er zijn geen extra voorbereidingen en investeringen nodig.

PTV Flows heeft een eigen interface waarop het resultaat grafisch op kaart als ook in grafieken/tabellen is te zien. Via automatische waarschuwingen op het scherm of via e-mail kan de gebruiker snel reageren op veranderingen. Via een API kan alle informatie van PTV FLOWS ook in andere applicaties of een eigen PowerBI dashboard worden geïntegreerd.

PTV Flows is door Intertraffic genomineerd voor haar “User Experience” prijs.

PTV Flows is gebaseerd op de wereldwijde samenwerking tussen de softwareontwikkelaar PTV Group  en de dataleverancier TomTom. PTV FLOWS combineert de gedetailleerde data van TomTom met de geavanceerde Machine Learning algoritmes van de PTV Group en het gebruiksgemak van een cloud dienst.

PTV Flows geeft meer informatie dan losse meetpunten op het netwegennet, door gebruik te maken van FCD. De software houdt rekening met de situatie en verkeersstromen van dat specifieke moment en kan tot een uur vooruit kijken. De gebruikersinterface is aanpasbaar aan de wensen van de gebruiker en het systeem stuurt proactief meldingen via de mail als er iets verandert.

Binnen één uur na de start is de huidige verkeerssituatie al zichtbaar voor de gebruiker, er is dus weinig voorbereidingstijd nodig. En door gebruik te maken van de historische data van TomTom komen de eerste verkeersvoorspellingen kort daarna beschikbaar. De gebruiker betaalt maandelijks voor gebruik van het systeem.

Doordat het systeem zelf te definiëren automatische waarschuwingen niet alleen via het scherm, maar ook via e-mail verstuurt, is het niet meer nodig om continu een scherm in de gaten te houden. De gebruiker krijgt een korte mail met een toelichting vanuit het systeem dat de ingestelde waarden het komende uur overschreden gaan worden. De gebruiker kan dan naar het scherm kijken om proactief te gaan handelen.
De automatische en voorspellende waarschuwingen van PTV Flows helpen de gebruiker om verkeersproblemen te voorkomen of te verminderen. Tijd en middelen worden bespaard, congestie op het wegennet verminderd.

Door monitoring te automatiseren, vermindert het de menselijke tussenkomst, waardoor beheerders andere urgente taken kunnen prioriteren. PTV Flows is flexibel in te zetten, van het monitoren van straten tot hele regio's. Bovendien betalen ze alleen voor wat ze nodig hebben.

PTV Flows is eind vorig jaar gelanceerd en de eerste overheden maken er al gebruik van. De Zweedse stad Malmö wilde meer inzicht hebben in de verkeerssituatie gedurende de gehele spits om proactiever te reageren. Maar ze vonden de problematiek (nog) te beperkt voor een complex en duur verkeersmanagement. Sinds eind vorig jaar zijn ze gebruiker van PTV Flows.