Bijna gedaan met gratis parkeren in Arnhemse wijk

woensdag 20 december 2017
timer 2 min
Mensen die in woonwijk Spijkerkwartier in Arnhem willen parkeren, moeten daar in het vervolg voor betalen, zo werd maandagavond tijdens de raadsvergadering besloten. De planning is dat dit besluit vanaf 1 juli 2018 in gaat. Tegenstanders van het plan dienden voor de vergadering 220 handtekeningen in met het verzoek het besluit uit te stellen. Dit werd afgewezen.

Het plan houdt concreet in dat, er voor elke parkeerplek betaald moet worden en er geen vaste parkeerplekken zijn voor vergunninghouders. Dit initiatief van Werkgroep Spijkerkwartier (dat gevormd wordt door bewoners van de wijk) komt voort uit ergernissen van wijkbewoners, die het zat zijn dat binnenstadbewoners profiteren van gratis parkeren in ‘hun’ wijk. Door betaald parkeren in te voeren, hopen zij dat de binnenstadbezoekers elders gaan parkeren.

De bewoners mogen zelf bepalen wat ze doen met de inkomsten uit het betaald parkeren, zo schrijft RTV Arnhem. Ze kunnen het bijvoorbeeld gebruiken om het ‘groen’ in de wijk aan te pakken of om extra parkeerplekken elders te huren. Als het dan bijvoorbeeld alsnog druk is in de wijk kunnen ze parkeerplekken huren in een garage, of percelen in de eigen wijk van de gemeente huren om, die nu nog niet als parkeerplek wordt gebruikt . Het plan moet er dus voor zorgen dat het aantal binnenstadbezoekers dat in Spijkerkwartier parkeert, terug wordt gedrongen. “Middels deze stappen willen we tegelijkertijd op de lange termijn de hoeveelheid geparkeerde auto’s op straat terugdringen”, legt een woordvoerder van wethouder Geert Ritsema van Arnhem uit.