"De meeste innovaties komen voort uit het betere jat- en kopieerwerk"

dinsdag 26 november 2019
timer 2 min
“We rule the world als het over fietsparkeren gaat”. Dat zei Frans Nauta in zijn keynote op het fietsparkeercongres. Maar 'we' willen meer en beter parkeren. Daar is innovatiekracht voor nodig. Nauta gaf een lesje innoveren. Er blijkt nog veel te doen.

Niets te jatten

Nauta, jarenlang in verschillende functies betrokken bij innovaties geeft direct toe dat hij niet bekend is met de fietsparkeerwereld. Een snelle verdieping van zijn kant leidt tot de conclusie dat wat wij in Nederland gebouwd hebben, nergens ter wereld te koop is. “En dat is jammer”, zegt de innovator. “Want de meeste innovaties komen voort uit het betere jat- en kopieerwerk.”. Er is voor Nederland niets te stelen. We lopen voor de troepen uit.

 

Toch is er behoefte aan verbetering. Het fietsparkeerprobleem wordt groter. Hoe kunnen we innoveren? Nauta noemt een aantal essentiële punten die voor innovaties van belang zijn. Zo moet er een hoogwaardige vraag zijn. Moet nieuwe kennis toegepast worden, samen met jong en nieuw talent. “Er is geen enkele opleiding die focust op fietsparkeren”, daar zit al een bottleneck. 


Innovatietraject

Nauta  geeft suggesties hoe het innovatietraject in te steken. “Richt een Global Cycle Instiute op”, adviseert hij. Maak een wereldwijde community van fietsonderzoekers.  Deel je kennis én zorg voor standaarden. Die voor iedereen gelden. “Dan krijg je slagkracht.” Als voorbeeld noemt hij Fietsparkeur. “Maar dan graag in een internationaal jasje.”

 

Ga aansluitend experimenteren, bouw een platform én zorg voor geld. Dat blijkt veelal een struikelblok te zijn: “Innoveren is duur! Wie betaalt die rekening?” Zijn advies is om samen te werken: onderzoekers, overheden én bedrijfsleven. En vooral: exporteer! “Wij hebben al zoveel kennis. Zorg dat je met fiets net zo goed wordt als met water”, besluit hij.  

 

Komt u ook naar het Parkeerbeheercongres, donderdag 28 november in Houten?