Fietscoach tegen chaos Amsterdam CS
dinsdag 17 mei 2011
2 min
GroenLinks in Amsterdam wil fietscoaches inzetten om de dagelijkse chaos van fietsen op het Centraal Station tegen te gaan. Deze speciale toezichthouder moet voorkomen dat mensen hun rijwiel parkeren op een plek waar dat niet kan, zodat er minder door de politie hoeven te worden weggesleept.
Waarde
Het idee om fietsencoaches aan te stellen is afkomstig van GroenLinks-raadslid Fjodor Molenaar. Volgens hem heeft het concept op andere plekken zijn waarde al bewezen. 'De universiteit van Amsterdam heeft al toezichthouders die studenten aanwijzen waar zij hun fiets kwijt kunnen. En ook in steden als Utrecht en Haarlem verrichten deze mensen nuttig werk. De inzet van de fietscoach is overal een succes gebleken'.
Toestroom
Het Centraal Station in Amsterdam heeft iedere dag te maken met een grote toestroom van fietsers, die hun tweewieler lukraak ergens neerzetten. De fietsenchaos kan voor gevaarlijke situaties zorgen en is velen een doorn in het oog, aldus GroenLinks. De fietsencoach moet mensen die op het punt staan om hun ijzeren ros ergens te plaatsen waar dat niet mag waarschuwen, en vertellen waar zij dat wel kunnen doen.
Gedragsverandering
'Het wordt tijd om iets aan de voorkant doen, niet alleen meer aan de achterkant', zegt Molenaar. 'Het blijven afvoeren van fout geparkeerde tweewielers is water naar de zee dragen. Jaarlijks haalt de gemeente zo'n 30 duizend tweewielers weg, maar de chaos wordt er niet minder om'. Het raadslid denkt dat fietsers in het begin zullen moeten wennen aan de aanwezigheid van fietscoaches. 'Niet iedereen zal misschien meteen luisteren naar een toezichthouder. Maar je loopt dan natuurlijk wel het risico dat je rijwiel verwijderd wordt. Ik hoop dat fietscoaches uiteindelijk een gedragsverandering onder de fietsers teweeg brengen'.
Re-integratietraject
Het is de bedoeling dat de taak van fietscoach wordt ingevuld door mensen die zich in een re-integratietraject bevinden. De dienst Infrastructuur Verkeer en Veiligheid (IVV) en de Dienst Werk en Inkomen (DWI) verzorgen al samen met re-integratiebedrijf Pantar verschillende participatieplaatsen. De functie van fietscoach past hier volgens Molenaar uitstekend tussen.
Positief
GroenLinks verwacht dat het initiatief positief ontvangen zal worden binnen de gemeente. Als het concept inderdaad een succes blijkt, hoopt Molenaar dat de fietscoach ook ingezet gaat worden op andere plekken in de stad, bijvoorbeeld rond drukbezochte theaters en bioscopen.
Bron: Binnenlands Bestuur
Terug naar overzicht nieuws >>>