FietsParkeur introduceert nieuwe normen fietsparkeervoorzieningen

maandag 11 januari 2021

FietsParkeur is hét keurmerk voor veiliger, duurzame en comfortabele fietsvoorzieningen. De stichting heeft nieuwe normen geïntroduceerd om mee te bewegen met de ontwikkelingen op de fietsmarkt. “De oude normen zijn wel af en toe geüpdatet, maar de laatste jaren is het fietslandschap zo veranderd, dat nieuwe normen op zijn plek zijn”, aldus Miko Wijnands, branchemanager Stichting FietsParKeur.

“In de fietsenstallingen staan nu gewone fietsen, kratfietsen, elektrische fietsen, bakfietsen, fietsen met kinderzitjes voor of achter op de fiets, enzovoort. Al deze soorten fietsen zijn nu ondergebracht in één goedkeuringsdocument. De fabrikant of de opdrachtgever kan in het nieuwe systeem zelf aangeven of een bepaald stallingssysteem geschikt moet zijn voor bepaalde typen fietsen. De behoefte zal immers verschillen per locatie.”

“Iedereen heeft toegang tot het nieuwe goedkeuringsdocument én de nieuwe keuzewijzer op de website van FietsParkeur. Met de keuzewijzer kan bijvoorbeeld een gemeente precies aangever wat voor systeem gewenst is, niet alleen qua type fietsenrekken en stallingen maar ook op gebied van bijvoorbeeld veiligheid en comfort. De fabrikant zal iets meer in de details moeten duiken en ik het document moeten kijken of hun systeem voldoet aan zaken zoals tilhoogte en gebruiksgemak.”

Keuzewijzer

Samen met de nieuwe normen lanceert FietsParkeur de nieuwe Keuzewijzer. Deze is nieuw, want in het vorige document was de goedkeuring heel simpel: een systeem was goedgekeurd, of niet. Nu is daar meer nuance in aangebracht. De Keuzewijzer geeft de mogelijkheid om op maat stallingssystemen te zoeken.

“Niet alleen het aantal verschillende fietstypes is toegenomen, ook het aantal stallingssystemen”, stelt Wijnands. “Het is vrijwel onmogelijk om één systeem te ontwerpen dat aan alle mogelijke eisen en wensen voldoet en dan ook nog eens niet teveel ruimte inneemt. Ook zaken als kosten en onderhoudsinterval verschillen nogal. Het ene systeem heeft vrijwel nooit onderhoud nodig, het andere twee keer per jaar. Dat kan zelfs per locatie verschillen, een goot waar bladeren in terecht komen moet nou eenmaal af en toe schoongemaakt worden, terwijl een binnenstalling ander onderhoud nodig heeft.”

Wijnands: “Er zijn veel systemen die al een licentie hebben aan de hand van de oude normen. Voor deze systemen geldt een overgangsperiode van een jaar, tot 31 december 2021. Om de licentie langer te vernieuwen zal het systeem opnieuw gekeurd moeten worden. Nieuwe systemen worden aan de hand van de nieuwe normen getoetst. De eerder goedgekeurde systemen zijn nog wel te vinden op de website, tijdelijk zowel in de keuzewijzer als in het typedocument.”

Meer informatie

FietsParkeur