Geen boete bij weigering om kenteken in te voeren

maandag 2 februari 2015
timer 2 min
Voorzitter Privacy First weigerde kenteken in te voeren bij parkeren. Rechtbank Amsterdam oordeelt vandaag dat gemeente geen boete mag opleggen als parkeerder kan aantonen betaald te hebben voor parkeerplek.

30 Januari jl. heeft de rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan in de zaak van Privacy First voorzitter Bas Filippini tegen kentekenparkeren. Anders dan de gemeente Amsterdam heeft betoogd is het invoeren van het kenteken bij het parkeren niet noodzakelijk om betaald te kunnen parkeren. De burger heeft dus nu de vrije keus of hij zijn gegevens weg wil geven aan de gemeente die het vervolgens zonder duidelijke controle hierop 7 jaar opslaat of dat de burger zijn privacy wil behouden. Als de burger maar kan aantonen dat hij heeft betaald  hoeft hij dus niet meer zijn kenteken in te voeren.


Nog niet tevreden

Filippini vindt het echter wel jammer dat de rechtbank het systeem niet heeft getoetst aan de verdragen voor de mensenrechten. Filippini blijft bij zijn stellingen over kentekenparkeren dat 1) verplichte registratie van kentekens en 2) gebrek aan anonieme betalingsmogelijkheden in strijd is met het recht op privacy wegens gebrek aan noodzaak en proportionaliteit.

 

Aanleiding voor de zaak is een parkeerboete die Filippini ontving wegens het niet invoeren van zijn kenteken in een parkeerautomaat. 

 

Gevolgen

In steeds meer Nederlandse gemeenten wordt kentekenparkeren ingevoerd. De uitkomst van deze zaak heeft dus grote gevolgen op het parkeerbeleid van alle Nederlandse gemeenten. Praat mee op LinkedIn over dit onderwerp.