Ieder mens is fantastisch

dinsdag 1 februari 2022

“Ik wil mensen meenemen op mijn reis naar een ander mensbeeld”, vertelt Dirck Slabbekoorn, Jumbo-filiaalmanager in Rotterdam. “Ik heb een geweldsmisdrijf meegemaakt. Tijdens en na mijn revalidatieperiode ben ik me gaan afvragen hoe ik eigenlijk naar mensen kijk en hoe ik ze wil zien. Als je mensen op een bepaalde manier ziet, hoe behandel je ze dan? Als je mensen telkens hetzelfde blijft behandelen als je doet, krijg je ook telkens hetzelfde resultaat.”


Slabbekoorn spreekt op het Nationaal Congres Parkeren en Mobiliteit, op 10 maart in De Fruitvis in Rotterdam. Kom je ook?


“Ieder mens is fantastisch. Wat er ook gebeurt, wat er ook voorvalt, dát beeld staat bij mij centraal. Elk mens is waardevol, mooi, top. Of je nu van me steelt, of juist succesvol wordt. Als je zo naar mensen kijkt, dan ga je je allerlei vragen stellen. Want waarom doet een fantastisch mens deze dingen? Ons personeelsbeleid is nu ook anders. We kiezen niet tussen mensen, niet voor of tegen mensen, we nemen iedereen aan die het gesprek aangaat. Dat is geen sollicitatiegesprek, maar een welkomstgesprek.”

-
Dirck Slabbekoorn, Jumbo-filiaalmanager in Rotterdam

De mens is mooi

Is Slabbekoorn dan nooit teleurgesteld in zijn positieve mensbeeld? “Ik ben nooit teleurgesteld in mijn mensbeeld, daar sta ik volledig achter. Elk mens is immers waardevol. Natuurlijk word ook ik met enige regelmaat geconfronteerd met negatieve dingen, dan ga ik me afvragen hoe het kán dat mensen negatieve dingen doen, dat het ze niet lukt om een positieve bijdrage te leveren of waarom ze hun leven niet op orde kunnen krijgen. De mens erachter is nog steeds mooi. Als iemand je bedriegt dan voelt dat niet prettig, maar bekijk ook dat vanuit een ander perspectief. Durf de mens te zien achter de slechte daad. We weten allemaal dat het niet hoort, niemand wil crimineel gedrag vertonen, en toch gebeurt het. “

Inktzwart mensbeeld

“We hebben allemaal een vrij inktzwart mensbeeld. Neem een hert in een bos, als twee herten elkaar tegenkomen kijken ze elkaar, schudden even met de kop en lopen door. Als wij in het donker in het bos iemand tegenkomen voelen we ons onprettig, zoeken we daar iets achter.(dit kwam ik recent in een boek tegen is niet mijn quote) Dat mensbeeld is bepalend voor alles, waarom zou je dan niet kiezen voor een andere benadering? Als je in je directe omgeving kijkt, is je mensbeeld heel anders. Dan zie je moeders die liefde geven, buren die een positief rolmodel zijn. Zodra mensen verder van ons af staan, prevaleert het negatieve mensbeeld, het lukt ons niet om dat beeld wat we hebben van onze naasten vast te houden als het gaat om anderen.”

Avondklokrellen

Een mooi voorbeeld van de positieve benadering van Slabbekoorn is zijn omgang met de beruchte avondklokrellen. “Er waren signalen dat het ook hier in Rotterdam-West verkeerd zou gaan, dat hier ook rellen zouden plaatsvinden, net als in Zuid. Een foto in een appgroep die opriep tot rellen was zelfs voor de winkel hier gemaakt. Dan hebben mensen meteen de neiging hout te bestellen, de ramen dicht te timmeren, enzovoort. Dat moet toch anders kunnen, dacht ik. Als we hetzelfde zouden doen als in Zuid, zouden we ook hetzelfde resultaat oogsten. Ik heb toen een plan geschreven vanuit een positief mensbeeld, wat zou er gebeuren als we niet de relschopper en de ME-er zien, maar de mens? Wat gaat ons hier verbinden? Ik heb de ME-ers gevraagd de schilden in de bus te laten en de helmen af te laten, buurtbewoners gingen in tweetallen de straat op in lichte en witte kleding, een radiostation draaide de hele avond ‘spread the lovesongs’, de buren zetten de speakers in de ramen. Ondernemers lieten de zaak open, het licht bleef aan, de gordijnen bleven open. Met resultaat, want niemand gaat in zo’n omgeving relschoppen. Je kijkt elkaar in de ogen en gaat het gesprek aan.”

Gedragsverandering

Slabbekoorn neemt je graag mee in zijn benadering van gedrag en gedragsverandering - en hoe je zijn lessen kunt toepassen in parkeer- en mobiliteitsopgaven. Hoe komt de fantastische mens tot uiting in de verkeersdeelnemer en parkeerder? Kom ook naar het Nationaal Congres Parkeren en Mobiliteit! Lees hier meer. 
 

 

-