Is gemeente verplicht om een BTW-factuur uit te reiken voor straatparkeren?
In alle zaken gaat het erom dat de belanghebbende een BTW-factuur wilde hebben om zo via zijn eigen BTW-aangifte teruggaaf te verkrijgen van een deel van de naheffingsaanslag parkeerbelasting (namelijk de daarin volgende de belanghebbende begrepen BTW) . Daarbij voerden de belanghebbenden aan dat de gemeenten met het geven van gelegenheid tot straatparkeren oneigenlijke concurreerde met exploitanten van parkeergelegenheid achter slagbomen (afgesloten parkeerterreinen en parkeergarages). Bij die terreinen en garages moet namelijk wel BTW worden betaald.
Een denkfout, aldus fiscalist Mike Pot van EFK Belastingadviseurs, die namens de gemeente Arnhem optrad. “Bij de exploitatie van een met slagbomen afgesloten parkeerterrein en een garage is sprake van btw-ondernemerschap terwijl bij het geven van gelegenheid tot straatparkeren (op en langs de openbare weg, derhalve in het openbare gebied) sprake is van het handelen door de gemeente als overheid. Daarom moet bij de eerste twee wel BTW worden betaald, zelfs als het om een gemeentelijke garage of terrein gaat, en bij de laatste niet.”
Een BTW-factuur vragen bij straatparkeren is door de beslissingen van de Hoge Raad en het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vooralsnog kansloos. Pot maakt wel een kanttekening: “Niet valt uit te sluiten dat door rechtspraak van het Hof van Justitie van de EU op enig moment in de toekomst blijkt dat straatparkeren vanwege concurrentievervalsing moet worden gezien als een BTW belaste activiteit. Het laat zich aanzien dat dit dan ook gevolgen heeft voor het BTW-regime van straatparkeren in Nederland.”