Lokale verschillen in kaart brengen
SparkCity is geen echte stad, maar wel een realistisch model om de groei van elektrisch vervoer te meten. Het vormt de basis van een model waaraan Auke Hoekstra van de TU Eindhoven twee jaar heeft gewerkt. Met dit model kunnen overheden, bedrijven en andere partijen aan de hand van tal van parameters kijken wat het effect op het gedrag van mensen is.
Het gaat om verschillende factoren, zoals inkomen, prijs van energie, aanwezigheid van laadvoorzieningen, enzovoorts. Zo kunnen ze inschatten wat aan laadinfrastructuur voor elektrisch vervoer in een wijk nodig is of wat de invloed van elektrisch laden op het elektriciteitsnet is.
Effect van maatregelen
Het in kaart brengen van de lokale verschillen, geeft ElaadNL veel nieuwe handvatten, zo vertelt manager innovatie Arjan Wargers.“Met SparkCity zien we waar de knelpunten kunnen ontstaan. Maar ook wat het effect is van maatregelen als Smart Charging. Als auto’s door slimme technieken vooral gaan laden buiten de piekuren op het net, dan kunnen we voorkomen dat extra kabels of zelfs een trafo-station moeten worden geplaatst.”
“Wij hebben ook nog wat wensen ten aanzien van het model. Wij willen bijvoorbeeld rekenen met meer realistischere wind- en zonnegegevens, om ook het effect van laden als er veel stroom uit zon of wind is in beeld te krijgen. En de opgenomen grids komen nu nog niet overeen met de werkelijke situatie. Tenslotte willen we ook kijken naar Power-quality. Dat betekent dat we niet alleen moeten zorgen dat de stoppen niet doorslaan, maar ook dat je thuis de juiste spanning hebt. Anders doen je apparaten het misschien ineens niet goed meer als je je elektrische auto staat te laden. SparkCity moet berekenen hoe groot de kans daarop is en hoe we dat kunnen voorkomen.”
Lees ook: Van SparkCity naar SparkArnhem (Verkeer in Beeld) en
SparkCity: een realistisch model voor groei elektrisch vervoer (Verkeerskunde)
Dit artikel is geschreven door René Lamers en Claudie Bolster van NKL Nederland.
Het hele artikel kunt u hier lezen.
Het SparkCity-model is mogelijk gemaakt door: TU/e, ElaadNL en NKL.