Meer dan 1 miljard euro aan parkeerheffingen
De verwachte stijging van 89 miljoen euro (9,6 procent) komt met name door de grote steden In Amsterdam wordt 39 miljoen geïnd in Amsterdam, 13 miljoen in Rotterdam en in Den Haag 12 miljoen. Parkeergelden zijn voor Amsterdam een grote inkomstenbron. De verwachting is dat de gemeente in totaal 321 miljoen euro aan parkeergelden gaat binnenhalen. Dat is goed voor bijna 31 procent van de opbrengsten uit gemeentelijke heffingen. Over heel Nederland is het aandeel van parkeergelden minder dan 10 procent.
"We moeten bedenken dat grond steeds schaarser wordt”, zegt GroenLinks-wethouder mobiliteit Judith Bokhove van de gemeente Rotterdam tegen de NOS. “Gemeenten zoeken ook plekken om te kunnen bouwen. Wat schaarser wordt, wordt vaak duurder. Parkeren is op heel veel plekken nog gratis, terwijl het voor een gemeente geld kost. Het is logisch dat de gebruiker betaalt."
Gemeenten verwachten dit jaar in totaal 10,8 miljard euro aan gemeentelijke heffingen te ontvangen. Dat is 6,3 procent meer dan in 2019. De onroerendezaakbelasting (ozb), de rioolheffing en de afvalstoffenheffing zijn de belangrijkste gemeentelijke heffingen. Samen zijn ze met 8,0 miljard euro in 2020 goed voor bijna drie kwart van alle heffingen.