Parkeertarieven Jeroen Bosch Ziekenhuis in 7 jaar met ruim 50 procent gestegen
De parkeervoorzieningen – 655 plaatsen in een parkeergarage, 319 op maaiveld – werden in april 2011 in gebruik genomen bij het betrekken van de nieuwbouw. Volgens Saskia Byvanck, senior communicatieadviseur Marketing en Communicatie bij het JBZ, is dit aantal voldoende voor patiënten en bezoekers. De exploitatie en onderhoud van het parkeren zijn uitbesteed aan Interparking. Het JBZ heeft met dit bedrijf afspraken gemaakt over het wel of niet verhogen van de tarieven en zo ja, in welke mate. Byvanck: “Hierover is jaarlijks afstemming.”
In het AD van 1 december uitte Gerard Smits uit Boxtel zijn ongenoegen over de huidige tarieven – 2 euro per uur met een maximum van 10 euro per dag – en wilde hij weten waarom het duurder was dan andere ziekenhuizen. Cor-Jan van der Wal, manager van het Servicebedrijf van het ziekenhuis, legde daarop in hetzelfde artikel uit dat door de nieuwe financiering het ziekenhuis destijds zelf het parkeren moest financieren en dat in 40 jaar moet terugverdienen. Hij benadrukt dat het JBZ geen winst maakt op parkeren. En dat geldt voor veel ziekenhuizen, aldus Ed van Savooyen van Spark: “Veel ziekenhuizen hanteren noodgedwongen parkeertarieven. Het is geen verdienmodel."
Het JBZ heeft overigens een vast dagtarief van 3 euro voor doelgroepen zoals ouders van opgenomen kinderen, directe familie van Intensive Care-patiënten en mensen die een dialysebehandeling krijgen. Ook zijn er – voor iedereen – weekkaarten van 25 euro verkrijgbaar. Daarnaast kunnen in extreme situaties – door omstandigheden langere wachttijden bijvoorbeeld – afdelingen hun patiënten voorzien in een tegemoetkoming in de parkeerkosten.