Recyclebare parkeergarage Morspoort in Leiden
De komende tien jaar wordt de garage geëxploiteerd door de gemeente Leiden. Het perceel van parkeergarage Morspoort, een toplocatie aan de rand van de binnenstad en op loopafstand van het station, komt dan weer vrij voor stedelijke ontwikkeling. Intussen biedt de parkeergarage Morspoort plek aan 390 auto’s, verdeeld over vier bouwlagen.
Hoog rendement
De locatie mag tijdelijk zijn, het gebouw is dat zeker niet. De constructie is opgetrokken uit hoogwaardige, duurzame materialen. De onderhoudsvriendelijke staalconstructie is thermisch verzinkt en daardoor beschermd tegen corrosie. Bovendien zijn de meeste bouwmaterialen recyclebaar. De snelle bouwtijd van vijf maanden, de lage initiële kosten en de herbruikbaarheid maken de garage tot een veilige investering met een hoog rendement. Immers, als de garage niet meer nodig is wordt hij gedemonteerd en elders weer opgebouwd, eventueel in een andere configuratie.
Bladerdek
Met zijn compacte, afgeronde vorm voegt de garage zich moeiteloos in de bocht van de Morsweg, waardoor een oude bomenrij behouden kon blijven. De functionele staalconstructie is bekleed met een transparant geveldoek in groen- en bruintinten dat doet denken aan een dik bladerdek. Zo is het gebouw niet alleen transparant en overzichtelijk vanuit binnen gezien, maar vormt het een bijzondere, gepaste achtergrond voor de bomenrij. Het doek op de gevels – gekozen met inspraak ven buurtbewoners – is bovendien ontwikkeld van duurzaam geproduceerde, recyclebare kunststoffen.
Energiezuinig
Automobiliteit staat op gespannen voet met duurzaamheid en het is dan ook van belang om zo milieuvriendelijk mogelijk met het parkeervraagstuk om te gaan. Behalve het gebruik van duurzame, recyclebare materialen, vindt in de Morspoort parkeergarage aanzienlijke energiebesparing plaats. Zo wordt niet mechanisch, maar natuurlijk geventileerd. Daarnaast is sprake van een slim verlichtingsplan met dynamische signalering en bewegwijzering, bewegingsmelders, ruime toetreding van daglicht, daglichtgestuurde lampen en zeer energiezuinige en molestbestendige verlichtingsarmaturen.
Comfortabel parkeren
Duurzaamheid draait in de ogen van de architect niet alleen om energiezuinigheid, duurzaam materiaalgebruik en beperking van de milieubelasting. Duurzaamheid betekent ook kijken naar hoe het gebouw past in zijn omgeving, dus een respectvolle omgang met de monumentale gebouwen en de historische binnenstad. Daarnaast gaat duurzaamheid over eigentijdse architectonische kwaliteit, over gebouwen waar mensen zich prettig en veilig in voelen en waar het, in dit specifieke geval van een parkeergarage, gemakkelijk en comfortabel is om te parkeren. Nog meer energie wordt bespaard in de portiersloge, die is voorzien van een klimaatinstallatie op basis van een warmte-terugwinsysteem en een warmtepomp.
Fotografie: Pieter Kers