Vraagtekens bij fundering parkeergarage Eindhoven
woensdag 24 april 2019
2 min
Een slappe kleilaag kan een rol gespeeld hebben bij de instorting van de parkeergarage in Eindhoven in mei 2017, stelt geoloog Jos Terken na onderzoek voor BAM.
“Uitgerekend onder het ingestorte deel van die garage is die kleilaag vrij dik terwijl de funderingspalen vreemd genoeg vlak boven die laag ophouden”, aldus Terken in een artikel van Cobauw. De luchthaven van Eindhoven bevindt zich volgens de gepensioneerde Shell-ingenieur boven de zogenaamde Roerslenk. Dat is een breukgebied dat naar geologische maatstaven behoorlijk actief is. Die breuken kunnen rivierlopen plotseling laten veranderen wat verklaart waarom op de ene plek in de ondergrond zich een kleipakket bevindt, waar een paar meter verderop alleen maar zand te vinden is.
Drie meter dikke kleilaag
Volgens Terken valt op dat onder het zuidwestelijke deel van de garage de bodem hoofdzakelijk uit zand bestaat terwijl zich onder het noordoostelijk deel een kleipakket van 3 meter dikte bevond. Dat begint zo’n 18 meter onder maaiveld terwijl de punten van de in de grond gevormde funderingspalen daar niet verder kwamen dan 14 meter beneden maaiveld. Elders in de garage zijn de palen langer uitgevoerd, soms tot wel 25 meter diep.
Belastinggeld
Terken voerde zijn onderzoek in de zomer van 2017 uit op verzoek van een contactpersoon. Dat was lang voordat de bollenvloer van BubbleDeck als boosdoener werd aangewezen. Daarna was zijn betrokkenheid bij de ingestortte parkeergarage ook voorbij en hoorde hij er nooit meer wat over. Alle onderzoeken die daarna naar buiten kwamen wezen naar het voegdetail of het legplan van de bollenvloeren legden. Over mogelijke gebreken aan de fundering en onregelmatigheden in de ondergrond had niemand het meer. Maar nu er steeds meer geld wordt uitgegeven aan het versterken van vloeren, besloot hij zijn onderzoek toch eens wat breder onder de aandacht te brengen. “Het zou toch zonde zijn als we belastinggeld over de balk smijten omdat we een probleem aanpakken, dat misschien wel helemaal geen probleem is”, licht hij toe.
Uit eerder onderzoekbleek dat het instorten het gevolg van een ontwerpfout was.