WTC Amsterdam faciliteert 36 laadpunten
De uitgangspositie voor dit project was het realiseren van een maximaal aantal laadpunten met een beperkt beschikbaar elektrisch vermogen en datasignaal. Daarnaast is het uitgangspunt dat de elektriciteit duurzaam wordt ingekocht.
Smart Grid solution
De nieuwe laadpunten zijn geïnstalleerd als ‘Smart Grid Solution’. Hierdoor ontstaat een dynamische laadgrid van geschakelde laadpunten waardoor de voertuigen worden geladen naar gelang van vraag en aanbod. Het benodigde datasignaal voor de werking van de laadpunten is gerealiseerd door het aanleggen van een netwerk van repeaters.
Tevens is eengoede oplossing bedacht voor het doorlussen van de voedingskabels. Deze komen van boven en worden in de laadpunten geleid middels RVS buizen. Hierdoor staan alle laadpunten met slagankers gefundeerd in het beton.
De laadpunten staan in verbinding met de backoffice van Ecotap, waardoor WTC Amsterdam real-time inzicht heeft in verbruiksgegevens en actuele statussen van laadpunten. Tevens kan de leverancier eventuele storingen online verhelpen.
Tariefstelling
Voor WTC Amsterdam is het belangrijk dat de gebruikskosten laag zijn om zo het elektrisch rijden te stimuleren. Daarom is er gekozen voor een kostendekkend tarief van € 0,25 per kWh exclusief BTW. WTC Amsterdam hanteert geen starttarief en geen handlingskosten.
Kees van Bergen, Directeur van Ecotap is van mening dat elektrisch openbaar laden enkel een succes wordt als de prijs aan de laadpaal zo laag mogelijk is. WTC Amsterdam ontvangt van de leverancier een vaste vergoeding per geleverde kWh. Hiermee wordt de investering binnen de technische en economische levensduur terug verdiend. Dat de laadpunten een succes zullen worden blijkt al uit de cijfers: in de eerste maand is er al meer dan 4.100 kWh geladen.