Mobiliteit heeft ongekende weerbaarheid
We zitten nog in de tweede lockdown. Het reisverbod is weer verlengd tot medio april, er is een avondklok en nog lang niet elke Nederlander is ingeënt. Parkmobile ziet een stuk minder transacties dan vorig jaar. Toch ben ik heel positief over wat komen gaat. Want als je goed naar de ontwikkelingen kijkt, zijn er een hoop lichtpuntjes. Straten zijn nu leeg, maar we zien dat het aantal parkeertrancties in dit kwartaal al weer toeneemt.
Door Sjoerd Groot, Parkmobile
Tijdens deze corona-periode zien we trends en ontwikkelingen die ons positief stemmen over de rest van 2021. Dit zijn de belangrijkste vier.
1. Herstel gaat snel
Toen op 16 maart 2020 de eerste lockdown van kracht werd, stortte het aantal parkeertransacties in. We zagen echter ook dat Nederland over een ongekend herstelvermogen beschikt. Het CBS becijferde dat de economie in het derde kwartaal van 2020 met 7,7% groeide. Ook wij zagen afgelopen zomer dat onze parkeercijfers vrij snel weer op het niveau van 2019 terug kwamen. Het was ook interessant om te zien dat Nederlanders massaal gehoor gaven aan de oproep van het kabinet om vakantie te vieren in eigen land. Op vakantielocaties als Broek en Waterland, Valkenburg en Middelburg registreerden we nog nooit eerder zoveel parkeertransacties.
2. Contactloos & digitalisering
De coronacrisis heeft ons bewust gemaakt van wat we aanraken. Hoe vaak heeft u uw handen het afgelopen jaar gewassen? Uit onderzoek is gebleken dat het Covid-19 virus ongeveer een maand kan overleven op plastic en bankbiljetten. 40% van de consumenten betaalt minder met contact geld, bleek uit onderzoek van Mastercard. In New York zijn 14.000 parkeerautomaten versneld uit het straatbeeld genomen als gevolg van de pandemie. Ik verwacht dat de digitalisering doorzet. Dat betekent dat data accurater wordt en wij gebruikers nog beter inzicht kunnen geven in de mobiliteitsstromen binnen een gemeente.
3. Van straat af
Het is jargon: on-street parking. De kans dat deze vakterm de Dikke van Dale gaat halen schat ik klein in. We zien namelijk een trend naar off-street parkeren, parkeren in garages. Het afgelopen jaar hebben wij ruim 10.000 off-street parkeerplaatsen toegevoegd aan onze app. We zien een grote vraag uit de markt naar het digitaliseren van parkeergarages. Steeds meer steden maken hun centra autoluw om zo de leefbaarheid te vergroten. We verwachten dat deze trend de komende jaren doorzet. Door parkeergarages toe te voegen willen we deze ontwikkeling faciliteren voor gemeenten en automobilisten.
4. Grip op je reis
Meer dan ooit, willen reizigers grip hebben op hun reis. Men wil onnodige drukte en contact vermijden. De verkoop van tweedehands auto’s is in 2020 hard gestegen, zo becijferden dataleverancier RDC en branchevereniging Bovag. Het openbaar vervoer kreeg daarentegen een flinke knauw. De wens om mobiel te zijn blijft. Om dit te faciliteren moet onze branche zich meer dan ooit focussen op innovatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan reserveringsmogelijkheden en het toepassen van real time data inzicht in dashboards die gemeentes kunnen helpen om mobiliteit te sturen. Ook het op elkaar aan laten sluiten van ‘last-mile’ mobiliteitsdiensten zoals zal snel moeten gebeuren om in de nieuwe mobiliteitsbehoefte te voorzien. Niet alleen in grote projecten aan de rand van steden, maar laten we vooral ook kleinschalig starten en testen. Kansen genoeg dus!