Parkeermeneer: Kritische blik is nodig
In 2002 is het mogelijk geworden om het betalen van parkeerbelastingen op straat ‘uitsluitend via elektronische weg’ te laten plaatsvinden. Dit zogenaamde ‘cashless betalen’ is geregeld in het ‘besluit gemeentelijke belastingen’ (artikel 1a om precies te zijn). In dit besluit is bepaald dat dit alleen mogelijk is indien de belastingplichtige kan kiezen tussen ‘een rekening gebonden chipkaart of een niet-rekening gebonden chipkaart met landelijke dekking’. De kaart diende de mensen zonder chipper of chipknip te faciliteren. In Rotterdam en Nijmegen waren deze kaarten in de eerste maanden dat in deze steden de parkeerautomaten geen muntgeld meer accepteerden, niet aan te slepen.
Inmiddels zijn zowel de chipper en de chipknip ter ziele. Het pinnen en de varianten daarop, zoals contactloos betalen en dip & go, zijn volwaardige vervangers gebleken van de chipkaarten.
Beetje dom
Het is bijna een jaar geleden dat de chipknip is afgeschaft. Vreemd genoeg is de bepaling uit artikel 1a, lid 2 van het besluit gemeentelijke parkeerbelastingen in stand gehouden. Een beetje dom is dit wel. Hoe zou een rechter reageren als je met het argument komt dat je wel had willen betalen, maar er nergens een niet-rekening gebonden chipkaart verkrijgbaar is? Er wordt immers gesproken over een chip kaart en niet expliciet een chip knip . Is cashless betalen nog wel mogelijk?
Was er nu echt niemand op het ministerie van binnenlandse zaken of financiën die heeft bedacht: ‘hey, de chipknip gaat verdwijnen, misschien moeten we het besluit gemeentelijke parkeerbelastingen eens aanpassen?’ Blijkbaar niet dus. Maar gelukkig kent de burger de wet slecht.
Wie is de parkeermeneer?
Wie is de parkeermeneer? Misschien bent u het wel. Ook een bijdrage leveren? Wilt u meer weten? Stuur een mail naar: erna@acquirepublishing.nl . Publicatie vindt in overleg plaats waarbij anonimiteit gegarandeerd is.
Dit artikel is eerder verschenen in Parkeer24 editie 6, 2015