Aanpak incidenten in om de bus
woensdag 16 februari 2011
2 min
Connexxion, politie en gemeente hebben dinsdag 15 februari in Almere met elkaar besproken wat er gedaan kan worden aan de incidenten in en om de bus. Afgesproken is dat de inzet van politieagenten en toezichthouders van Connexxion nog beter op elkaar afgestemd wordt op de plekken waar dit het meeste nodig is.
Pilot Taskforce sociale veiligheid
In het voorjaar wordt het aantal toezichthouders uitgebreid omdat Almere deelneemt aan de pilot van de landelijke Taskforce sociale veiligheid. Doel van deze pilot is ook het terugdringen van het aantal incidenten.Verder gaat de gemeente Almere de bushaltes en busbanen schouwen op de trajecten met de meeste incidenten. Gekeken wordt onder meer of de haltes voldoende verlicht worden en of de haltes niet verscholen liggen onder struiken en ander groen.
Maatregelen
Tevens wordt met een groep chauffeurs gepraat over de incidenten van de afgelopen tijd en vooral ook over wat we er met elkaar aan kunnen doen.Ook is gesproken over het nemen van fysieke maatregelen in de bus en de komende tijd wordt gekeken of deze mogelijk zijn. Het cashless maken van de bussen is nu nog niet mogelijk.Verder wil men een beroep op de busreizigers doen om te bellen met 112 als zij getuige zijn van een incident, zodat de chauffeur het niet alleen hoeft op te knappen en de politie snel ter plaatse kan zijn.
Achtergrond
In 2009 ondertekenden onder meer Connexxion, politie en gemeente Almere het zogenaamde veiligheidsarrangement openbaar vervoer. Sinds die tijd zijn de organisaties intensiever samen gaan werken en zijn er al diverse maatregelen genomen om de veiligheid in het openbaar vervoer te verbeteren. Zoals camera's in de bussen en met enige regelmaat politie op de busbaan.