Actieplan Verkeersveilige Scholen in Rotterdam
Met educatie, voorlichting en maatregelen wordt ingezet op de grootste knelpunten in de omgeving van de school. De top 5: chaos in de schoolspits, parkeerproblemen, te weinig ervaring van de kinderen in het verkeer, gevaarlijke oversteeklocaties en hoge rijsnelheden voor de school. Op die manier doen kinderen meer kennis en ervaring op in het verkeer én begrijpen ouders en omwonenden beter wat de gevolgen zijn van hun gedrag in het verkeer rond de school.
Derden
De uitvoering van het pakket van effectieve educatieve acties is neergelegd bij derden en legt op deze manier weinig beslag op de tijd van scholen. Scholen kunnen zelf kiezen wat zij nodig vinden. Aandacht voor veilig fietsen? Daar bieden de gemeente bijvoorbeeld een ervaren fietsdocent voor aan. Overlast tijdens de schoolspits? Dan kan de school kiezen voor speciale voorlichtingsteams. Aanvragen gaat heel eenvoudig via de website van de gemeente .
Scholen kunnen tot maximaal 2.000 euro per jaar aan educatieve maatregelen aanvragen. In totaal is jaarlijks 80.000 euro beschikbaar.
Aanpassingen
Voor fysieke aanpassingen op straat kunnen scholen voor advies terecht bij de gemeente. De maatregelen variëren van een extra drempel op straat tot het instellen van eenrichtingsverkeer. Voor deze maatregelen is jaarlijks 150.000 euro gereserveerd.
Meerjarenplan Verkeersveiligheid
Het actieplan maakt onderdeel uit van het Meerjarenplan Verkeersveiligheid 2016-2018, dat op 19 januari is vastgesteld. Daarin ligt het accent op bescherming van kwetsbare weggebruikers, zoals kinderen en fietsers. Asociaal verkeersgedrag en 40 gevaarlijke wegen en kruispunten worden aangepakt. De gemeente beoogt 25 procent minder verkeersdoden en 10 procent minder gewonden. Ook moeten meer Rotterdammers zich veilig voelen in het verkeer in hun stad. Voor de uitvoering van het meerjarenplan krijgt de gemeente subsidie van de metropoolregio Den Haag Rotterdam.
Het volledige actieplan kunt u hier lezen.