Het toenemend verkeer is een maatschappelijk vraagstuk dat gaat over bereikbaarheid, leefbaarheid, gezondheid en klimaat. Kun je door het realiseren van mobiliteitshubs de files in de regio verminderen en de auto uit het centrum van Eindhoven weren? Samen met XTNT, Sweco Architects en Spark onderzocht Kragten de (on)mogelijkheid van vier potentiële mobiliteitshubs.
Alle expertise bij elkaar om puzzel inzichtelijk te maken

Foto v.l.n.r.: Rudy Stevens, Ernst Bos, Floris Peeters, en Bats Nuismer
In een mobiliteitshub komen verschillende vormen van verkeer samen. Het is de plek waar je je auto parkeert, vóórdat je de file inrijdt, waarna je bijvoorbeeld overstapt op een snelle bus of fiets. Maar het is niet eenvoudig om de autorijder zover te krijgen, omdat de voordelen meestal niet meteen duidelijk zijn. Wat nou als je met de bus in diezelfde file belandt? Hoeveel tijd ben je kwijt met overstappen? Een succesvolle mobiliteitshub moet aan veel voorwaarden voldoen. Die voorwaarden, de kosten en de kansen brachten XTNT, Sweco Architects, Spark en Kragten als consortium in kaart na een Europese aanbesteding door de regio Eindhoven.
Vier specialisten, één taak
De onderzoeken werden uitgevoerd voor hubs in Best, Oirschot, Eersel en Maarheeze. Rudy Stevens, adviseur mobiliteit van Kragten was penvoerder namens het consortium. Stevens: “Door met deze vier partijen samen op te trekken in deze raamovereenkomst hadden we meteen alle expertise aan tafel om gedegen onderzoek te kunnen doen. XTNT verdiept zich in de psychologie van de weggebruiker en bracht de vervoersbewegingen in kaart, Sweco maakte de vragen beeldend en realistisch en Spark wist antwoord te geven op vragen rondom de exploitering van een hub. Kragten toetste welke maatregelen nodig zijn om het verkeer van en naar de mobiliteitshubs goed af te wikkelen en maakte het verkeerskundige ontwerp. Als projectleider heb ik me ingezet om de inhoud en het proces te stimuleren en te bewaken.”
Niet ideaal
“De uitkomst is dat het een ingewikkelde puzzel is om een hub succesvol te maken op een van deze vier locaties”, vertelt Floris Peeters van Sweco Architects. “Op de eerste plaats is de omvang van een hub die nodig is om uiteindelijk gefaseerd 2500 auto’s kwijt te kunnen, enorm. De locaties waren daar bijna allemaal niet geschikt voor.” De tweede reden dat het een ingewikkelde puzzel is, is de vraag hoe je een hub bouwt, onderhoudt en exploiteert. Ernst Bos van Spark: “Wie wordt de kartrekker en wie betaalt? Het Rijk, de provincie, de regio, gemeenten? Of groeiende werkgevers, zoals ASML? Een belangrijke partij is ook het openbaar vervoer. Hoe moeten de grote hoeveelheden overstappers worden vervoerd?” Dit soort vragen werden in de haalbaarheidsonderzoeken gesteld en op een objectieve en realistische manier uitgewerkt.
Noodzaak
“We willen niet veel tijd kwijt zijn aan parkeren en daarna overstappen”, weet Bats
Nuismer van XTNT. “Het veranderen van het autogebruik heeft een zekere noodzaak nodig. Er moeten duidelijke voordelen zijn om een hub te gebruiken, zoals een lange file omzeilen en er moeten goede aansluitingen zijn op ander vervoer. Ook de faciliteiten in de hub kunnen bijdragen aan het succes, denk aan winkels en de mogelijkheid om pakketjes op te halen of te verzenden.”
Bewustzijn
Ernst Bos: “Het gemak om voor de deur te parkeren, thuis of op je werk, is in de regio Brainport Eindhoven in de toekomst absoluut niet meer vanzelfsprekend. De vraag is of we het probleem voor ons uit blijven schuiven, of gaan we een pakket aan maatregelen treffen om de weggebruiker uit de auto te krijgen? Eigenlijk moeten we kijken naar agglomeraties zoals Parijs. Daar ga je ook niet zomaar met de auto naartoe.” Nuismer: “Op basis van de noodzaak zal het bewustzijn van de weggebruiker veranderen. Maar dat begint bij het vinden van de juiste locatie van een hub en het gezamenlijk treffen van een pakket aan maatregelen.”
Compliment
Peeters: “Met onze rapportage hebben de beleidsmakers een duidelijk beeld in handen van de impact en kansen van een mobiliteitshub. Ik vind dat Rudy ons als team heel goed heeft geleid. Hij deed dat vanuit de inhoud, met het proces en de mensen voor ogen. Enthousiasmerend en vakkundig. Ook hoe hij de opdrachtgever meenam in alle stappen verdient een compliment: Rudy geeft. iedereen de ruimte om zijn eigen gedachten en twijfels te hebben vóórdat er conclusies worden getrokken. Met onze onderzoeken kan men toekomstig beleid concreet maken en kunnen er keuzes worden gemaakt in de complexe uitdagingen waar we met z’n allen voor staan.”