Nederland kent op dit moment veel hinderopgaven. Door werkzaamheden en andere gebeurtenissen in de openbare ruimte kan het verkeer rondom een project volledig dichtslibben. Alwin Bakker en Robin Provilij, directeur en adviseur bij The Future Mobility Network, willen meer mensen uit de auto halen. Daarom heeft het bedrijf nu een maatregelenmatrix voor hinderprojecten ontwikkeld. Hiermee wordt snel inzichtelijk welk maatregelenpakket mogelijk is, wat de effecten daarvan zijn en wat de kosten worden.
Datagedreven optimalisatie in hinderbeperking

Foto: The Future Mobility Network
In ons land wordt op diverse plekken de infrastructuur aangepakt om ons mobiliteitssysteem veilig, robuust en duurzaam te houden. Deze opgaven gaan over het algemeen gepaard met hinder en veel files. “Het zou mooi zijn als meer mensen kiezen voor alternatieven in vervoer, ook om de nadelige effecten van hinderprojecten te beperken”, aldus Bakker. “Dit was voor ons
de aanleiding om een tool te maken, een maatregelenmatrix die op een kaart wordt weergegeven. Zo zien we snel welke maatregelen mogelijk zijn, welke effecten de verschillende gemaakte keuzes hebben en wat de geschatte kosten zijn. Dit is – zo
ver wij weten – nog niet eerder gemaakt. We hopen zo alternatieve mobiliteitsoplossingen te implementeren, zodat meer mensen die auto uit komen.”
De maatregelenmatrix is een tool die het bedrijf zelf samen met een aantal partners heeft ontwikkeld in combinatie met de opensourcesoftware uMap. Eerst wordt in een gesprek met een klant, bijvoorbeeld een overheidsinstelling, een soort moederdocument gemaakt van alle maatregelen die mogelijk zijn. Hierbij worden alle modaliteiten meegenomen. Vervolgens worden deze maatregelen en allerlei beschikbare open data in de maatregelenmatrix ingevoerd, waarna deze op een kaart zichtbaar worden gemaakt. De kaart is gemaakt met behulp van de opensourcekaarten van uMap. “Het is nu een soort datatranslatietool geworden die tussen de data en de mobiliteitsoplossingen inzit. Dat is uniek”, gaat Bakker verder. “We kijken daarbij wat de beste kosteneffectieve maatregelen zijn. Het doel is daarbij zoveel mogelijk ritmijdingen tegen zo laag mogelijke kosten”, voegt Provilij toe.
“Door deze tool is er ook veel meer consistentie tussen (hinder-)projecten in de buurt. De data worden eigenlijk allemaal op één plek verzameld, wat veel efficiënter is”, gaat hij verder. Bakker valt bij: “Dit was voor ons ook een reden om dit te ontwikkelen. Zo zorgen we voor datagedreven optimalisatie in hinderbeperking in één omgeving. Maar we passen natuurlijk ook nog steeds onze expertise toe om met een vindingrijke oplossing te komen.” Bovendien blijft
volgens hem samenwerking met partners nog steeds belangrijk.
Holistische aanpak
Volgens Bakker zijn er bij hinderopgaven een aantal elementen belangrijk: “Denk aan de ritmijdingen en de kosteneffectiviteit van de alternatieve maatregelen, maar vlak de hinderbeleving van mensen ook niet uit. Hoe minder hinder mensen ervaren en hoe beter het alternatief dat geboden wordt, hoe blijer mensen zijn. Dat is eenvoudig te meten en dat helpt natuurlijk ook weer bij het bepalen waar je maatregelen gaat doorvoeren. Wellicht is dat ook interessant om in de tool in te voeren.” Hij voegt echter toe dat de tool al heel holistisch is, omdat er al veel verschillende soorten data en modaliteiten kunnen worden ingevoerd.
De tool wordt op dit moment alleen intern gebruikt voor advies aan klanten. Volgens Provilij kunnen klanten niet zelf inloggen om maatregelenpakketten te creëren, en de effecten en kosten te berekenen. “We onderzoeken wel die mogelijkheid. Wellicht dat er ooit een basisversie komt met een soort dashboard voor onze klanten, maar nu gebruiken we de technologie nog gewoon zelf. We hebben hier inmiddels al aardig wat ervaring in – bij verschillende projecten voor Zuid Holland Bereikbaar waarbij ook RWS betrokken was. Het is een ideale manier om snel en professioneel maatregelen voor het bestrijden van hinder tegen elkaar af te wegen“, besluit hij.
Kijk dan op: umap.openstreetmap.fr/nl/
Meer informatie over hoe The Future Mobility Network de maatregelenmatrix in kan zetten voor een project? Mail dan naar Alwin Bakker (alwin.bakker@thefuturemobility.network) of Robin Provilij (robin.provilij@thefuturemobility.network).