Europees laadnetwerk voor elektrische vrachtwagens

dinsdag 27 augustus 2024

Foto: Shutterstock

Energiebedrijf E.ON en fabrikant van bedrijfsvoertuigen MAN Truck & Bus gaan op 170 Europese locaties in totaal 400 laadstations installeren, zodat het mogelijk is elektrische vrachtwagens in de openbare ruimte op te laden.

Vlakbij snelwegen

Bij de nieuwe laadstations, die langs het bestaande MAN-servicenetwerk zullen worden gebouwd, kunnen ook bedrijfsvoertuigen van andere fabrikanten worden opladen. Duitsland heeft straks de meeste laadstations: daar zijn ongeveer 125 locaties gepland. Hiermee ontstaat het grootste landelijke openbare laadnetwerk voor zware bedrijfsvoertuigen in Duitsand tot nu toe. Er worden bovendien extra locaties gebouwd in Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Italië, Polen, Tsjechië en Hongarije.

Drive-through

De nieuwe laadstations komen voornamelijk in industriële gebieden met veel vrachtwagens of in de buurt van snelwegen. Bij de inrichting van de locaties is speciaal rekening gehouden met het opladen van elektrische bedrijfswagens. Hierbij hoort een zogenaamde drive-through-voorziening, zodat vrachtwagens en bussen niet hoeven te manoeuvreren. Verder komen er sanitaire voorzieningen en recreatieruimtes. Eerst krijgen de locaties meerdere laadpalen van 400 kilowatt. Hiermee kan een gemiddelde elektrische vrachtwagen in ongeveer 45 minuten opladen voor een actieradius tot 300 kilometer. Later zullen de locaties worden geüpgraded naar het MCS megawatt-oplaadsysteem. Tegen eind 2025 moeten de eerste 80 locaties worden gebouwd.