Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat gemeenten helpen om het groeiende aantal elektrische scooters op de weg een boost te geven door lokale inruilregelingen op te zetten. Het doel van de regelingen is om brom- en snorfietsers met een kleine beurs te helpen bij de overstap naar een e-scooter. Zo kunnen ook mensen die het minder breed hebben duurzamer en schoner rijden.
Ministerie helpt brom- en snorfietsers overstappen naar elektrische scooter
De inruilregeling is bedoeld voor mensen met een kleine beurs die geen elektrische scooter kunnen betalen door de hogere aanschafkosten ervan. De Rijksoverheid wil hiervoor samenwerken met ongeveer 15 gemeenten. Via de regeling kunnen brom- en snorfietsers in deze gemeenten vanaf 2025 tot maximaal 1.200 euro ontvangen wanneer zij een brom- of snorfiets op brandstof inruilen voor een elektrisch model. Het ministerie verwacht met deze pilot dat jaarlijks zo’n 3.500 brom- en snorfietsers de overstap maken naar elektrisch.
Regeling volgende maand open
Voor het Schone Lucht Akkoord wil het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met behulp van deze inruilregeling de luchtkwaliteit en onze gezondheid verbeteren. In dit akkoord hebben de Rijksoverheid, 12 provincies en 104 gemeenten namelijk afgesproken om de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren.
Campagne laat voordelen van e-scooters zien
Het ministerie heeft een onlinecampagne gestart om mensen bewust te maken van de voordelen van e-scooters. Zo komt in de campagne bijvoorbeeld het bereik van de accu van e-scooters en het gemak van opladen voorbij. Mensen die overwegen een nieuwe brom- of snorfiets te kopen, moeten zo een zetje krijgen in de richting van een elektrisch model.
Dealers, BOVAG, RAI Vereniging en andere betrokkenen ondersteunen de campagne en de regeling. Martijn van Eikenhorst, sectiemanager Scooters bij RAI Vereniging: “Elektrische scooters zijn een moderne, duurzame manier van vervoer. Ze zijn de ideale oplossing om op een schone manier van A naar B te komen bij afstanden tot ongeveer 50 kilometer. Daarnaast sluiten ze perfect aan bij de veranderende stedelijke mobiliteit, waar milieuzones worden ingevoerd en autoluwe binnensteden steeds meer voorkomen.”
Ook Bart Pols, voorzitter BOVAG Gemotoriseerde Tweewielenbedrijven, is enthousiast: "BOVAG juicht de inruilregeling van harte toe. Door minima te ondersteunen bij de overstap naar elektrische scooters, maken we duurzame mobiliteit toegankelijker voor iedereen. Dit initiatief draagt bij aan een schonere lucht, en neemt ook mensen met een kleine beurs mee in de overstap naar schoon, comfortabel vervoer.”