Ga je je elektrische auto verzekeren? Let op deze zaken!
De afgelopen jaren stijgt de populariteit van elektrische auto. Dit blijkt uit cijfers van brancheverenigingen Bovag en dataspecialist RDC. Afgelopen jaar was de elektrische auto zelfs de bestverkochte auto van het jaar. Ondanks dat de elektrische auto bijdraagt aan minder CO2-uitstoot zijn er ook nadelen.
Elektrische auto’s zijn duurder in onderhoud. Maar ook de premie van de autoverzekering valt doorgaans fors hoger uit dan bij auto’s op benzine, diesel of gas. Soms is het advies zelfs om voor de accu een aanvullende verzekering af te sluiten. In dit artikel zetten we samen met Independer Autoverzekering alle aandachtspunten bij het verzekeren van een elektrische auto op een rijtje.
Kosten en accessoires
Een elektrische auto is momenteel (nog steeds) duurder dan een benzine of diesel auto. Hierdoor is ook de premie voor de autoverzekering -over het algemeen- hoger. Ook zijn elektrische auto’s in de regel duurder in onderhoud. Als er iets stuk gaat, vallen de kosten bij een doorsnee elektrische auto relatief hoog uit. Er zijn bovendien ook consumenten die een aparte accu aanschaffen voor de auto. Deze dient uiteraard ook verzekerd te worden.
Ondanks dat bovenstaande factoren ongunstig zijn voor de premie, zijn er ook verzekeraars die ‘groen rijden’ willen stimuleren en -om die reden- korting geven op de premie. Bovendien krijgen verzekeraars (met meer klanten) de mogelijkheid om data te verzamelen, zodat zij betere risico-inschattingen kunnen maken voor mensen met een elektrische auto. Heb of ga je een elektrische auto kopen? Dan moet je een autoverzekering afsluiten. Let hierbij goed op de voorwaarden, of laat je adviseren door een intermediair, zoals Independer.
Autoverzekeraars
Een elektrische auto verzekeren is niet altijd een optie bij autoverzekeraars. Heb je een Tesla? Dan is de WA-dekking bij de meeste verzekeraars mogelijk. Automobilisten met een elektrische auto vragen zich vaak af welke dekking het beste is. Omdat schade aan elektrische auto’s meestal hogere kosten met zich meebrengt is men geneigd om direct te kijken naar de allriskverzekering.
Hiervoor (en ook voor de WA+) zijn de mogelijkheden echter vaak beperkter. Bij de Tesla bijvoorbeeld willen veel verzekeraars geen allrisk dekking bieden omdat het ingebouwde trackingsysteem (diefstalbeveiliging) voor deze auto niet voldoende is. Het advies is daarom ook om van tevoren goed te vergelijken op premie en dekking. En kom je er niet uit? Laat je dan adviseren door (bijvoorbeeld) een intermediair, zoals Independer.