Grote steden hebben veel te winnen bij duurzame mobiliteit

dinsdag 20 februari 2018
timer 2 min
Inzetten op slimme en gezonde mobiliteit kan meer voordelen hebben dan menigeen denkt. Toch is het nog goed zoeken naar voorbeelden waar mobiliteitskeuzes zo zijn doorgevoerd dat ze op alle vlakken voordelen bieden. Dat zegt Anne Knol, campagneleider Duurzame Mobiliteit bij Milieudefensie en sessieleider tijdens het congres Happy Mobility op 14 maart.

De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur, dus voor Knol is het extra druk. "We proberen vanuit Milieudefensie duurzame mobiliteit wel op de kaart te zetten", aldus Knol. Volgens haar kan een goed doordacht mobiliteitsbeleid voordelen bieden op vier vlakken. "Niet alleen op bereikbaarheid, maar ook op gezonde lucht, klimaat en ruimte in de stad."

 

Vooral bij grote steden, waar de opgave het grootst is, is nog veel te winnen. "Denk aan goed ov met aansluitingen op fietsen of elektrisch deelvervoer. Wat dat betreft zouden er nog veel meer deelfietsen bij ov-haltes moeten komen”, legt Knol uit. Maar ook de leefbaarheid is van invloed. “Hoe graag willen mensen eigenlijk in de straten zijn? Is er te veel verkeer of zijn ze juist helemaal alleen? Beide zijn niet positief voor de leefbaarheid.”

Sociale kloof

Daarnaast kunnen grote wegen ook leiden tot een sociale kloof. In de VS en Canada bestaan onderzoeken waaruit blijkt dat brede wegen leiden tot segregratie, omdat mensen de weg nauwelijks meer over kunnen komen. “Dat onderzoek is er nog niet in Nederlandse context, maar je ziet wel dat brede verkeersaders wijken van verschillende sociale klasses scheiden”, zegt Knol. Bovendien zijn goedkopere woningen vaker te vinden bij doorgaande wegen, waar de luchtkwaliteit lager is.

 

Knol vindt het lastig om voorbeelden te noemen van gemeentes waar ze op alle vier de aspecten goed scoren als het gaat om duurzame mobiliteit. “Sommige kleine gemeenten hebben hun ov goed op orde, maar laten het bijvoorbeeld op een goede ruimte in de stad weer liggen.” Rotterdam, thuisstad van Happy Mobility, doet het wat haar betreft goed als het gaat om de entree van het Centraal Station. “Sinds de verbouwing wandel je zo de stad in.”

Happy Mobility

Anne Knol begeleidt een sessie over een goed moliliteitsecosysteem voor de mens tijdens Happy Mobility, het congres voor duurzame en actieve mobiliteit, op 14 maart in Kantine Walhalla in Rotterdam. Klik hier voor meer informatie en u kunt zich hier aanmelden.