Mobility as a Service: denken in service-levels

vrijdag 15 april 2016
timer 2 min
Meer dan 20 organisaties hebben het MaaSifest! ondertekend, zij zien Mobility as a Service als de toekomst voor mobiliteit. Het MaaSifest! is overhandigd aan wethouder Pex Langenberg van Rotterdam en wethouder Pieter Litjens van Amsterdam. Mobility as a Service (MaaS) staat voor een transitie in mobiliteit, waarbij de consument mobiliteit inkoopt, in plaats van te investeren in transportmiddelen.

Het MaaSifest! werd aangeboden namens de Taskforce MaaS. Deze organisatie, powered by Connekt, is opgericht met als doel om de adoptie van MaaS in Nederland te versnellen.

 

Concreet actieplan

De Taskforce MaaS werkt aan een concreet actieplan voor MaaS in Nederland en maakt zich onder andere hard voor het beschikbaar stellen van data, het toegankelijk maken van andere betalingsmanieren voor mobiliteitsoplossingen en voor een gezond ecosysteem, waarin ruimte is voor innovatie. De taskforce daagt aanbieders van mobiliteit, reizigers, werkgevers, overheden, service-providers, belangenorganisaties en technologiepartners, uit om mee te doen en adoptie van MaaS in Nederland te versnellen.

 

Denken in service-levels

Mobility as a Service staat voor een transitie in mobiliteit, waarbij de consument mobiliteit inkoopt, in plaats van te investeren in transportmiddelen. In veel branches heeft deze transitie al plaatsgevonden, zoals in de muziek- en de hotelwereld, nu is het de beurt aan de mobiliteitswereld. Een essentiële verandering in MaaS is het concept van denken in service-levels. Nieuwe services zullen een combinatie vormen tussen het klassieke openbaar vervoer, vraag gestuurd vervoer en privé-voertuigen, waarmee onderlinge grenzen vervagen en een meer integraal systeem ontstaat.

Wethouder Pex Langenberg van Rotterdam en wethouder Pieter Litjens van Amsterdam nemen het MaaSifest! in ontvangst, uit handen van Aernout van der Bend (de Verkeersonderneming) en Marije de Vreeze (Connekt)