Nationale Verkeersveiligheidsprijs voor veilig fietsverkeer
In Nederland verliezen jaarlijks meer dan 500 mensen het leven door een verkeersongeval en er raken meer dan 20.000 mensen ernstig gewond, waarvan 20 procent blijvend letsel overhoudt. Het aantal doden daalt geleidelijk, terwijl het aantal ernstig verkeersgewonden - zeker de laatste jaren - juist een stijging laat zien. De grootste groep raakt daarbij ernstig gewond als fietser. De meeste van deze ongevallen vinden plaats binnen de bebouwde kom en dus op het wegennet van gemeenten.
Waarmee kan uw gemeente andere gemeenten inspireren tot actie?
Gemeenten spannen zich in om de verkeersveiligheid van fietsers te verbeteren. Ze doen dat allemaal op hun eigen manier, al dan niet met steun van andere organisaties of initiatieven van burgers. Maar met welke maatregel of activiteit in uw gemeente zou u ook andere gemeenten willen inspireren tot actie? Wat gebeurt er in uw gemeente beter dan in andere gemeenten? Waarom u vindt dat deze in aanmerking moet komen voor de verkeersveiligheidsprijs van 2016?
Hoe wordt de winnaar bepaald?
U kunt tot 7 maart uw gemeente nomineren voor de Nationale Verkeersveiligheidsprijs. De jury, bestaande uit Saskia Kluit (directeur Fietsersbond), Peter van der Knaap (directeur SWOV), Frits van Bruggen (hoofddirecteur ANWB) en Felix Cohen (directeur Veilig Verkeer Nederland), zal zich na de sluitingstermijn op 7 maart buigen over de nominaties en een voorselectie maken. U bepaalt tijdens het NVVC op 21 april, samen met de andere deelnemers aan het congres, welke gemeente uiteindelijk met de Nationale Verkeersveiligheidsprijs 2016 naar huis gaat.