Nederland fietst internationaal op kop met Tour de Force
De Zwolse wethouder Filip van As, mede-initiator en vertegenwoordiger namens de VNG, is trots op wat er in twee jaar is bereikt. “In 2014 was Zwolle de nationale Fietsstad. Tijdens het Nationale Fietscongres in dat jaar hebben we de oproep gedaan, dat er op nationaal niveau meer aandacht voor de fiets moest komen. We vonden dat de krachten landelijk gebundeld moeten worden.”
Tour de Force
Twee jaar later staat er nu een sterk, nationaal gedragen initiatief. De Tour de Force is een samenwerkingsverband van 23 overheden, marktpartijen, maatschappelijke organisaties en kennisinstituten, dat Nederland als fietsland verder op de kaart wil zetten. “Voor mij als wethouder en fietsliefhebber is dat ontzettend leuk. Fietsen is hot item”, aldus Van As.
Exportproduct
Nederland staat internationaal bekend als fietsland, maar dat wil de Tour de Force verder uitbouwen. “Qua kennis, faciliteiten, infrastructuur en producten zijn we wel een fietsland, maar dat is nog niet wereldwijd bekend. Kopenhagen wordt nog wel gezien als dé fietsstad”, stelt de Zwolse wethouder. Door nu te investeren in innovatie en verdere groei van het fietsgebruik, wordt onze fietskennis ook een belangrijk exportproduct.
Ruimte voor fietsgroei
Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid signaleert in het Mobiliteitsbeeld 2016 dat sinds 2005 het fietsgebruik in Nederland is toegenomen met bijna 11 procent. Deels komt dat door de e-bike, die ook steeds meer door jongeren wordt gebruikt. De fiets wordt ook steeds vaker gebruikt als vervoersmiddel van thuis naar station. Daardoor ziet men nog voldoende ruimte voor verdere groei.