Pilot registratie verkeersongevallen door slachtoffers

maandag 5 augustus 2013
timer 3 min
Op 1 augustus 2013 ging de pilot Ongeval.nu van start in de provincie Flevoland. Initiatiefnemer VIA tracht, in samenwerking met VeiligheidNL, hiermee te onderzoeken of het mogelijk is verkeersslachtoffers te vragen het ongeval zelf te registreren. 

Pilot registratie verkeersongevallen door slachtoffers

Politie niet altijd aanwezig


Via de pilot worden gegevens verzameld van verkeersslachtoffers die zijn behandeld op de Spoed Eisende Hulpafdeling (SEH). De politie is niet altijd aanwezig bij een verkeersongeval. Bijvoorbeeld omdat er sprake is van een licht ongeval of een eenzijdig ongeval. Daardoor worden niet alle verkeersongevallen geregistreerd. Juist deze gegevens worden door gemeenten en provincies gebruikt voor de verbetering van de verkeersveiligheid.

Ongeval.nu


Om deze ongevallen alsnog te registreren en een zo compleet mogelijk overzicht te krijgen van de verkeersveiligheid, is de website Ongeval.nu opgericht. Op de SEH wordt aan elk verkeersslachtoffer een kaartje meegegeven, voorzien van een uniek nummer, met de oproep het verkeersongeval te melden op de website. VeiligheidNL, beheerder van het geavanceerde Letsel Informatie Systeem (LIS), gebruikt deze unieke nummers om de gegevens uit de pilot op kwaliteit te beoordelen. Verkeerslachtoffers die op de SEH worden behandeld kunnen door het maken van een melding, de wegbeheerder op de hoogte brengen van wat is voorgevallen. Hierdoor leveren slachtoffers een actieve bijdrage aan de verbetering van de verkeersveiligheid en de afname van de kans op herhaling. 

Overzicht voor wegbeheerders


Erik Donkers (VIA): “Ons doel is om de wegbeheerder een zo compleet mogelijk overzicht te geven van de verkeersveiligheid. De politie werkt hard aan de verbetering van de ongevallenregistratie. De ongevallen waarbij de politie niet aanwezig kan of hoeft te zijn proberen we via Ongeval.nu te registreren. Wanneer er geen ongeval plaatsvindt, maar men zich toch onveilig voelt, kan men deze gevoelens van onveiligheid melden via het Meldpunt Veilig Verkeer (www.meldpuntveiligverkeer.nl). Al deze gegevens, zo ook die uit de pilot, worden anoniem opgenomen in ViaStat. Op die manier wordt wegbeheerders een compleet overzicht van de verkeersveiligheid aangeboden. De zelf gerapporteerde ongevallen zijn naar verwachting een interessante aanvullende informatiebron en we zijn dan ook erg trots op de samenwerking met VeiligheidNL.”

Meer gedetailleerde info nodig


Karin Klein Wolt van VeiligheidNL: “Als VeiligheidNL hebben we goed inzicht in landelijke gegevens vanuit Spoedeisende Hulpafdelingen, maar om regionaal aan preventie te kunnen doen is meer gedetailleerde informatie nodig, over wat er precies waar is gebeurd. De samenwerking met VIA.nl is een van de manieren om dit voor elkaar te krijgen. De koppeling aan andere lokale data in ViaStat biedt hierbij duidelijke meerwaarde.” De pilot loopt van augustus tot eind december 2013 in Flevoland. De werkwijze wordt bij succes verder geïmplementeerd.