Proef berm-LED op zonne-energie
Met de proef wil de provincie de verkeersveiligheid op provinciale wegen verbeteren, licht- en horizonvervuiling verminderen en energiekosten voor wegverlichting besparen. De verlichting heeft een bereik van 800 meter. De rode en witte LED-verlichting, die is geïntegreerd in een bermpaal of de geleiderail, zorgt ervoor dat automobilisten een (gevaarlijke) bocht in de weg ruim op tijd zien aankomen.
Veiliger en zuiniger
Door vervanging van de lantaarnpalen door LED-verlichting wordt per kilometer weg jaarlijks € 3.500 euro bespaard. “Veiliger, goedkoper en milieuvriendelijker. Dat is win-win-win”, aldus gedeputeerde Ingrid de Bondt. “De proef is op 20 april gestart en loopt tot april 2013. We gaan het nauwlettend volgen en als de resultaten goed zijn willen we meer provinciale wegen uitrusten met duurzame LED-bermverlichting.”
Monitoren verkeersveiligheid
Gedurende de proef houdt de provincie snelheidsmetingen op het betreffende wegvak om verbetering van de verkeersveiligheid te monitoren. Ook wordt onderzocht of de LED-bermverlichting goed functioneert in de praktijk en bijvoorbeeld bij het maaien van de berm niet beschadigd raakt.
Startsein
Gedeputeerde Ingrid de Bondt van Verkeer en Vervoer gaf vorige maand het startsein voor de proef met de duurzame LED-bermverlichting door de laatste Roadled te installeren langs de N214 te Papendrecht. Aad van der Starre, producent van Roadled, gaf een inhoudelijke toelichting op de werking en mogelijkheden.