Van 2 tot en met 24 oktober vond de De European Mobility Expo (EUMU) plaats, dit jaar in Straatsburg in plaats van Parijs, waar de beurs normaal gesproken plaatsvindt. De beurs is een toonaangevend evenement voor de mobiliteitswereld, en voor de ov-sector in het bijzonder. Elke twee jaar verzamelen duizenden mobiliteitsprofessionals zich voor het
evenement.
European Mobility Expo 2024
Dit jaar stond de EUMU volledig in het teken van innovatie en duurzaamheid, voor in het openbaar vervoer. Het Parc des Expositions verwelkomde meer dan 11.000 deelnemers uit alle Europese landen én daarbuiten. Onder de deelnemers overheden, exploitanten, start-ups en meer.
De beurs richt zich elk jaar sterk op technologie en technologische vooruitgang. Slimme infrastructuur, nieuwe systemen voor betalen en ticketing, shared mobility en meer stond centraal. Ook een hot topic: elektrische mobiliteit (ook voor bussen) en zuinig omgaan met schaarse energie. Ook inclusiviteit speelde een grote rol: hoe maken we (openbaar) vervoer toegankelijk voor iedereen?
Diversiteit
Op de beurs waren meer dan 250 standhouders, van divers pluimage. Grote bedrijven en kleine nieuwe tech-start-ups stonden gebroederlijk naast elkaar. Dat maakte de beurs ook meer dan een herhaling van de gebruikelijke pitches. De standhouders die ik sprak leken wel allemaal dezelfde ambitie te hebben: schoon, duurzaam vervoer, gericht op de toekomst. De uitgesproken ambities waren groot – of de praktijk ook zo uitpakt weten we natuurlijk nog niet. Gaat nieuwe techniek de wereld van openbaar vervoer enorm veranderen? Volgens de standhouders wel, in elk geval.
Public Transport Innovation Awards 2024
Op de beurs werden ook de Public Transport Innovation Awards uitgereikt. De winnaars zijn gekozen door de redacties van Europese mobiliteitsbladen, waaronder OV-Magazine, zusterblad van MobiliteitsPlatform.
De prijzen belonen vooruitstrevende, innovatieve projecten en impactvolle carrières.
De winnaars op een rijtje:
Kubapay, ontwikkeld door KUBA, won in de categorie Bedienings- en ticketsystemen. Het bedrijf bedacht een ‘hybride’ ticketingoplossing, waarbij je zowel met je (betaal)pas als op rekening kunt reizen. Opvallend: het systeem richt zich niet alleen op ov, maar biedt een all-in-one oplossing voor multimodaal vervoer.
Keolis Besançon Mobilités viel op met de ‘Validometre’, een slimme interface die passagiers aanmoedigt om hun tickets bij elke halte te valideren. Het systeem is gebaseerd op gedragspsychologie en moet op een speelse manier zorgen voor betere validatiepercentages. Simpel gezegd: het systeem moet mensen aanmoedigen netjes in- en uit te checken, zonder belerend te worden.
De hoofdprijs was voor de Franse start-up Mobi.deep, die indruk maakte met hun VR-oplossingen om eco-mobiliteit te bevorderen. Mobi.deep won een prijs van €7.000, waarmee ze hun innovatieve concept verder kunnen ontwikkelen. Mobi.deep moet mensen letterlijk laten zien hoe milieuvriendelijk reizen er uit kan zien.
Kennisdeling