Fietsen of lopen door het bos, langs akkers en weilanden. Welke stadsbewoner wil er niet af en toe op uit? Het is dan ook belangrijk dat zij met de fiets of wandelend op soepele wijze de stad uit kunnen. Maar kan dat ook veilig?
Onderdoorgangen? Opletten!
Bij voorkeur heeft een stad groene zones, ook wel groene vingers of scheggen genoemd, die van het buitengebied zo ver mogelijk de stad in reiken. Deze scheggen hebben vaak een gemengde inrichting, met recreatievoorzieningen, kleinschalige land- en tuinbouw, sportvelden en natuurlijk fiets- en wandelpaden. De overgang van de stad naar het omliggende groene buitengebied wordt echter vaak gehinderd door barrières, zoals snel- of spoorwegen. Deze zijn vrijwel alleen via onderdoorgangen te slechten die snel sociaal onveilig zijn. Hieronder onze tips om de sociale veiligheid van onderdoorgangen te vergroten voor
fietsers en wandelaars.
• Maak onderdoorgangen voor langzaam verkeer zo kort en recht mogelijk. Ook een combinatie met een watergang is mogelijk.
• Schilder plafond en wanden in lichte kleuren. Een wandschildering helpt om graffiti in de vorm van tags te voorkomen. Door een anti-graffiti coating is eventuele graffiti sneller te verwijderen.
• Repareer vernielingen en houd de onderdoorgang en eventuele geluidsschermen schoon.
• Zorg voor goede verlichting waarbij het niet alleen gaat om het verlichtingsniveau, maar ook om de juiste kleur (Ra-waarde) in verband met gelaatsherkenning. Voor onderdoorgangen adviseert het Politiekeurmerk voor verlichting op het wegdek ‘s avonds en ‘s nachts: een gemiddelde horizontale verlichtingssterkte van minimaal 15 lux met een gelijkmatigheid van 0,30 Uh en een kleurweergave van minimaal 60 Ra.
• Kies voor ingebouwde, slagvaste armaturen en plaats deze in verband met het risico op vandalisme op minimaal 2,70 m hoogte.
• Het verschil tussen het lichtniveau in de onderdoorgang en daarbuiten mag overdag en ’s nachts niet te groot zijn in verband met kans op verblinding. Soms moet daartoe het licht overdag aan.
• Let erop dat bijvoorbeeld pilaren het zicht op weggebruikers niet blokkeren.
• Snuit waar mogelijk de hoeken van de in- en uitgang van de onderdoorgang af. Ook mogen zich daar geen verstopplekken of bosjes bevinden. Lage beplanting tot ongeveer een meter is OK.
Ten slotte nog een tip voor het geval dat vanwege incidenten een onderdoorgang ’s avonds wordt afgesloten. Zorg dat er binnen redelijke afstand een alternatieve manier is om de barrière te passeren en stuur de fietsers en voetgangers de goede kant op.