Oplossingen voor iedereen

dinsdag 13 augustus 2024

Foto: Triflex

Toegankelijkheid in de mobiliteit: dit houdt in dat iedereen mee moet kunnen doen. Dit betekent dat iedereen van gezond tot minder gezond, zelfstandig gebruik kan maken van mobiliteit. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de mobiliteit voor iedereen beschikbaar is? Dit is een mooie maatschappelijke uitdaging, waar Triflex ook graag een steentje aan bijdraagt. 

Werken met kleuren 

Met het toenemende verkeer wordt veiligheid op de weg steeds belangrijker, voor iedereen. Werken met kleuren kan hier een goede oplossing zijn. Kleurrijke weggedeeltes, pictogrammen en wegmarkeringen verschijnen steeds meer, met als doel om de aandacht van verkeersdeelnemers te trekken. Triflex, leverancier en producent van vloeibare kunststoffen voor onder andere vloeren, afdichtingssystemen en markeringen, heeft verschillende mogelijkheden om met kleuren te werken. Bij het bouwen, renoveren of transformeren, biedt de vloeibare kunststof ongekende ontwerpvrijheid: het is namelijk in iedere kleur te mengen. Hiermee valt precies de uitstraling te creëren die nodig is voor de verkeersveiligheid voor iedereen. 

Het gebruik van kleuren in het verkeer is handig voor iedereen, omdat het een duidelijk overzicht creëert. Voor mensen die kleurenblind zijn, kunnen bepaalde kleuren ook van groot belang zijn in het verkeer. 

Functioneel kleurgebruik en dubbele codering in het verkeer kan dat probleem eenvoudig oplossen, stelt bureau Blind Color (Verkeerskunde, 2020). Verder kunnen metro- en treinperrons worden voorzien van verschillende markeringen, zodat het voor mensen met een 
visuele beperking gemakkelijker wordt om de weg te vinden. Daarnaast heeft Triflex ook tactiele markeringen: dit is een lijn- en nopmarkering die dient als perfecte geleiding voor visueel beperkten.

Bruggen en looppaden

In Nederland zijn er overal bruggen en looppaden te vinden. Vervuiling en groene aanslag kunnen ervoor zorgen dat deze delen spiegelglad worden bij natte omstandigheden. Dit is vooral voor ouderen of mindervaliden een gevaarlijke situatie. Het Triflex WAS-systeem zorgt ervoor dat deze delen van de infrastructuur veilig en antislip blijven. Vanwege de slijtvastheid en stroefheid wordt dit systeem toegepast in situaties met onder andere (fiets)verkeer op bruggen en op metro-en treinperrons. 

Drempels wegnemen

Drempels in openbare gebouwen kunnen veel hinder veroorzaken voor mensen die mindervalide zijn. Met het Triflex BIS-ophoog- en isolatiesysteem kunnen deze drempels worden weggenomen en wordt ervoor gezorgd dat de vloer weer gelijkvloers is. Dit zorgt voor minder gevaarlijke situaties.