Wat wegbeheerders kunnen leren van de sportwereld

donderdag 14 november 2024

Hardlopen is populairder dan ooit. Waar in 1981 nog minder dan tweeduizend marathonlopers finishten, waren dat er in 2023 27 duizend. NDW ziet hierin een parallel met mobiliteitsdata. Wat kunnen wegbeheerders hiervan leren?

Verkeersveiligheid bij NDW: een praktische toepassing van data

Bij NDW zijn drie professionals primair bezig met verkeersveiligheid: Thomas Coolen, Teun Kok en Eelco Kaper. Thomas, communitymanager namens NTM, richt zich op het bevorderen van samenwerking tussen verschillende partijen die zich bezighouden met verkeersveiligheid. Teun vertaalt de vragen van NTM naar concrete softwareproducten bij NDW. Eelco fungeert als de schakel tussen NDW-partners en de softwareontwikkelaars. Hij zorgt ervoor dat alle randvoorwaarden op managementniveau tot productie kloppen, zodat de toepassing van verkeersveiligheidsdata effectief kan worden uitgerold.

Data motiveert: van hardlopen tot verkeersveiligheid

Teun ziet in de sportwereld een duidelijke trend, waarin data op verschillende niveaus een grote rol speelt. “Tien jaar geleden had niemand het over een stappendoel, en nu is het een dagelijkse routine geworden. Techbedrijven maken persoonlijke doelen op hun beurt weer competitief door challenges aan te bieden, wat mensen motiveert om hun doelen te halen en vervolgens de resultaten te delen. Je ziet de ontwikkeling hier als een soort viertrapsraket van doel naar routine naar uitdaging en succes” zegt Teun.

Eelco vult aan: “We zien datzelfde fenomeen ook in andere sectoren, zoals bij energiebedrijven. Slimme meters en connected thermostaten geven real-time inzicht en vergelijken jouw verbruik met dat van anderen. Die sociale factor motiveert mensen om scherper te zijn op hun verbruik. Weggebruikers en consumenten zijn eraan gewend om data te gebruiken. Nu de wegbeheerder nog!”

Thomas benadrukt dat data niet alleen inzicht geeft, maar ook mogelijkheden biedt voor wegbeheerders. “Met onze informatie en applicaties kunnen we safety hotspots identificeren, delen, prioriteren en er vervolgens gericht mee aan de slag gaan. Hoe het staat met de verkeersveiligheid krijg je dan keurig in beeld, en dat kun je weer delen met inwoners of medewegbeheerders. Ben jij wegbeheerder? Ga dan met ons het gesprek aan!”

Technologie als hulp in het dagelijks leven

Dankzij technologieën zoals smartwatches en apps als RunKeeper en Strava, wordt een breed scala aan gegevens verzameld: van real-time prestaties tot gegevens over dagelijkse routines, inclusief slaapgewoonten. Deze data biedt steeds nieuwe inzichten die mensen motiveren en helpen om doelen te bereiken.

“Dat principe werkt ook voor verkeersveiligheid,” stelt Teun. “Data maakt de huidige situatie duidelijk, helpt bij het stellen van realistische doelen en biedt de mogelijkheid om proactief te sturen. Als wegbeheerder kun je daardoor risico’s beter inschatten en efficiënter omgaan met tijd, geld en middelen. Denk bijvoorbeeld aan het meten van breedtes van fietspaden, verkeersintensiteiten, en zelfs voertuigdata zoals near misses.”

Eelco voegt daaraan toe: “Met die informatie kun je gericht ingrijpen, in plaats van generieke, dure interventies die vaak niet de meest gevaarlijke plekken aanpakken.”

Proactief en reactief werken met data

Wegbeheerders hebben toegang tot diverse soorten data, vertelt Thomas. “Een groot deel van de data komt van wegbeheerders zelf, zoals de inrichting van de infrastructuur. Denk aan waar drempels en zebrapaden liggen. Wanneer je deze gegevens combineert met ongevalsdata, kun je analyseren welke invloed de infrastructuur heeft op de verkeersveiligheid.”

Teun geeft aan dat ze ook data uit voertuigen onderzoeken, zoals in het project Road Monitor. “Met dit dashboard kunnen we op basis van geanonimiseerde voertuigdata bijvoorbeeld onverwachte rembewegingen identificeren. Dit soort inzichten helpt om gericht in te grijpen op specifieke locaties.” Eelco ziet dat deze data proactief en reactief kan worden ingezet. “Je kunt je wegen scoren op basis van richtlijnen en hier proactief mee aan de slag. Daarnaast kun je op basis van ongevalsdata gerichte maatregelen nemen.”

De toekomst van verkeersveiligheid

Thomas hoopt dat steeds meer wegbeheerders de kracht van data gaan inzien. “Veel gemeenten bezuinigen op verkeersveiligheid, en het gebruik van data hangt soms nog af van de kennis en ervaring van medewerkers. Digitalisering kan voor sommigen een uitdaging zijn, maar gebruiksvriendelijk systemen kunnen wegbeheerders juist ondersteunen.”

Eelco, Teun en Thomas zijn ervan overtuigd dat data essentieel is voor verkeersveiligheid. “Onze hoop voor de toekomst is dat we met behulp van data, wetenschap en technologie de infrastructuur zo veilig mogelijk kunnen inrichten,” zegt Thomas. “Hoewel we in vergelijking met het buitenland al goede stappen zetten, kan het altijd beter en veiliger.”

Data is een krachtig hulpmiddel; als het je kan motiveren en ondersteunen om een marathon uit te lopen, stel je dan eens voor wat het kan doen om onze leefomgeving veiliger te maken. Meer weten over de mogelijkheden van data als middel voor een veiliger wegennet? Neem dan contact op via info@ndw.nu.