Hoe zorgen we dat kinderen vaker lopend of fietsend naar school gaan?

donderdag 3 oktober 2024

Steeds meer ouders brengen hun kinderen met de auto naar de basisschool. Voor ouders is dit vaak handig, omdat ze het halen en brengen combineren met hun rit naar het werk of met boodschappen doen. Klinkt logisch en gemakkelijk, maar het levert verschillende problemen op. Zo krijgen kinderen steeds minder lichaamsbeweging en zorgt het voor onveilige verkeerssituaties rond de school. Ouders aanmoedigen om te kiezen voor wandelen of fietsen wordt daarom steeds belangrijker. In dit artikel verkennen we de gedragsbepalers omtrent het halen en brengen en bieden we strategieën om lopen en fietsen te bevorderen.

Gedragsbepalers

Gemak en tijd

Veel ouders vinden het handig om hun kinderen met de auto af te zetten omdat ze dit gemakkelijk kunnen combineren met hun woon-werkverkeer of het doen van boodschappen. Aangezien ochtenden voor veel ouders erg stressvol zijn, kan dit voelen als een manier om wat meer comfort te creëren.

Weersomstandigheden

Ongunstige weersomstandigheden, zoals regen of kou, ontmoedigen vaak wandelen of fietsen. Ouders zijn meer geneigd de auto te gebruiken om ervoor te zorgen dat hun kinderen droog en warm op school aankomen.

Gevoel van veiligheid

Sommige ouders geloven dat hun kinderen met de auto naar school brengen veiliger is dan hen laten lopen of fietsen, vooral in drukke of onveilige buurten.

Ironisch genoeg maakt de toename van auto's rond scholen de omgeving gevaarlijker voor iedereen. Het autoverkeer vormt niet alleen een risico voor degenen die wel lopen of fietsen, maar houdt ook een cyclus in stand waarin nog meer ouders ervoor kiezen hun kinderen met de auto weg te brengen om deze gevaren te vermijden.

Strategieën om fietsen en lopen naar school te stimuleren

Schoolstraat

Veel verschillende gemeenten hebben al pilots gedaan met de Schoolstraat. De straat van de school wordt dan tijdens de haal- en brengtijden afgesloten voor autoverkeer. Dit ontmoedigt autogebruik omdat het extra moeite kost en zorgt voor een veiliger gevoel voor ouders die wel met hun kinderen fietsen of lopen.

Shift Gedrag heeft voor SmartwayZ.NL ook een pilot uitgevoerd om het effect van schoolstraten te onderzoeken. Hieruit kwam vooral naar voren dat een grote commitment vanuit de school en stakeholders cruciaal is voor het succes. Een pilot moet idealiter enkele weken duren, zodat mensen de gelegenheid hebben om hun gedrag aan te passen. Vele gemeenten hebben de Schoolstraat al met succes ingevoerd. Wij zien de Schoolstraat zeker als een sterke maatregel om fietsen en lopen naar school te stimuleren.

Samen fietsen of lopen

Er bestaan meerdere initiatieven om veilig wandelen of fietsen gemakkelijker te maken. Denk aan de wandelslang of lopende schoolbus, waarbij kinderen in een slinger naar school lopen onder begeleiding van volwassenen. Ook samen fietsen (fietstreinen) onder begeleiding van verkeersouders kan een goede oplossing zijn.

Samenwerking met werkgevers

Aangezien het werk voor veel ouders een belangrijke factor is in het bepalen hoe zij hun kinderen naar school brengen, is het van belang om in gesprek te gaan met grote lokale werkgevers. Zij kunnen werknemers faciliteren in anders reizen door thuiswerken mogelijk te maken of door flexibele werktijden in te voeren.

Conclusie

Het bevorderen van lopen en fietsen naar school vereist een veelzijdige aanpak die rekening houdt met gemak, veiligheid en samenwerking. Door gerichte strategieën te implementeren en een gezamenlijke aanpak te ontwikkelen, kunnen we aanzienlijke vooruitgang boeken in het verbeteren van de verkeersveiligheid en het bevorderen van een gezondere levensstijl voor onze kinderen.

Ben je geïnteresseerd in meer informatie over hoe je deze strategieën kunt implementeren? Plan een gesprek met een van de experts bij Shift Gedrag voor advies en ondersteuning bij het bevorderen van gezonde en duurzame mobiliteit.